KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatska dobija najveću investiciju od osamostaljenja

Američki Jabil gradi Centar izvrsnosti za proizvodnju na gotovo 17 hektara u Osijeku, a otvorit će oko 1500 novih radnih mjesta

Hrvatska dobija najveću investiciju od osamostaljenja

U industrijskoj zoni Nemetin u hrvatskom gradu Osijeku započela je izgradnja novog proizvodnog pogona američke tvrtke Jabil.
Završetak je predviđen za srpanj 2024. godine, a očekuje se otvaranje 1500 novih radnih mjesta.

- Oduševljeni smo izgradnjom Jabilovog Centra izvrsnosti za proizvodnju na gotovo 17 hektara u poslovnoj zoni Nemetin u Osijeku. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji od osamostaljenja Republike Hrvatske, a otvorit će oko 1500 novih radnih mjesta, rekao je na konferenciji za novinare osječki gradonačelnik Ivan Radić.

- Pune dvije godine intenzivno smo radili da privučemo i realiziramo ovaj projekt. Zapošljavanjem lokalnog stanovništva i priljevom kvalificiranih radnika, dolazak velike međunarodne kompanije koja zapošljava oko 260.000 ljudi u 30 zemalja, Osijek snažno pozicionira na investicijskoj karti Europe i svijeta.”

Istaknuo je kako je Jabil odabrao Osijek za svoj objekt među više od 10 gradova diljem Europe. Grad je uspostavio multidisciplinarni tim koji je dostupan 24 sata dnevno, intenzivno radi s dobrim preduvjetima i infrastrukturom.

Saradnja s Osječko-baranjskom županijom, Elektrotehničkom školom, Fakultetom elektrotehnike, Zavodom za zapošljavanje i domaćim Sveučilištem omogućila im je da od prvog dana krenu s prekvalifikacijom radne snage. Grad Osijek sve je investitore oslobodio plaćanja komunalne naknade, au ovom slučaju spojeno je devet parcela u industrijskoj zoni u jednu veliku parcelu od 170.000 četvornih metara. Svi su procesi odrađeni učinkovito i ažurno, dodao je gradonačelnik Radić.

Foto: Jabil/Grad Osijek

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.