KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Snažan rast profitabilnosti Addiko Banke

Uprava Banke uvjerena je da još uvijek ima značajne mogućnosti za rast kreditiranja potrošača i malih i srednjih preduzeća

Snažan rast profitabilnosti Addiko Banke

Austrijska Addiko Banka izvijestila je o snažnim rezultatima za prvu polovinu 2023. godine.

Bančina profitabilnost raste, dok ostvaruje dobar napredak u odnosu na svoje strateške ciljeve da opslužuje više klijenata u fokusnim područjima potrošača i malih i srednjih preduzeća, dopunjeno  unapređenjem digitalnog poslovanja.

Neto profit u prvom polugodištu povećan je za 55% na 19,5 miliona eura, u odnosu na 12,6 miliona eura u prethodnoj godini. Neto prihod od kamata porastao za 28% u odnosu na isti period prethodne godine, potaknut potrošačima, malim i srednjim preduzećima i prihodima od upravljanja likvidnošću i trezora.
Knjiga kredita je nastavila da raste na 3,44 milijarde eura, dok CET1 omjer ostaje visok i iznosi 19,9 posto.
Cjelogodišnji izgledi za 2023. povećani na osnovu jakih prvih šest mjeseci. Uprava  Banke uvjerena je da još uvijek ima značajne mogućnosti za rast kreditiranja potrošača i malih i srednjih preduzeća jer planira dopuniti usluge drugim jednostavnim bankarskim proizvodima.
 
- Naš napredak nas je doveo do povećanja izgleda za cijelu godinu kako bismo odražavali snažan poslovni razvoj, povoljno okruženje kamatnih stopa i naš razborit stav o rizicima i pravnim troškovima, rekao je glavni izvršni direktor Herbert Juranek.

Addiko Bank prisutna je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini ( dvije podružnice), Srbiji i Crnoj Gori.

Foto: Addiko Bank Sarajevo

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.