KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Ovo su najveći telekomi u regionu

Nakon što je prije dvije godine pretekao Hrvatski telekom, Telekom Srbija je i u 2022. godini zadržao lidersku poziciju

Ovo su najveći telekomi u regionu

Hrvatski portal “Media Daily”, specijalizovan za dešavanja u industrijama medija i telekomunikacija, objavio je svoju redovnu analizu poslovanja 20 najvećih operatera u regionu, a drugu godinu zaredom na prvom mestu - i po prihodima i po dobiti - nalazi se kompanija Telekom Srbija.

- Telekom Srbija po prvi put ima prihode veće od jedne milijarde eura, tačnije 1.067.404.255 i caruje neugroženo od nikoga na vrhu naše top liste - naglašava se u tekstu, koji se odnosi na poslovanje kompanija u prethodnoj godini, prenosi Blic.

Ovo su podaci o prihodima samo za Srbiju, kada se gleda poslovanje cijele Telekom Srbija Grupe u regionu brojevi su još značajno veći.

Srpski gigant je na poziciji lidera u regionu prije dvije godine pretekao kompaniju Hrvatski telekom, u vlasništvu Deutsche Telecoma. HT je po prihodima zadržao drugo mjesto, dok je na trećem Telekom Slovenija, mada je ovaj državni operater, kako upozorava “Media Daily”, u ozbiljnoj poslovnoj krizi.

Četvrti po prihodima je Yettel, slijede A1 Hrvatska, A1 Srbija, Telemah u Sloveniji i BH Telecom. Na devetom mjestu je SBB sa prihodima koji su 259 miliona eura, što je pad za jednu poziciju u odnosu na 2021. godinu.
Nakon SBB-a slijedi MTEL, operater u Bosni i Hercegovini iz sastava Telekom Srbija Grupe, sa samo 20 miliona eura manjim prihodima.

Kada sa prihoda pređemo na dobit koju su operateri ostvarili u 2022, srpska kompanija je takođe ubjedljivo prva.

Telekom Srbija je napravio poslovnu dobit od 113,5 miliona eura, što je za 21,5 miliona više u odnosu na drugoplasirani HT, za čak 41 milion eura više od trećeg Yettela, a za ogromnih 79 miliona evra više od SBB, koji je tek na šestom mjestu.

Ispred SBB po dobiti su, pored navedenih, još A1 Srbija i A1 Hrvatska.

Od ukupno 20 najvećih regionalnih “telco” kompanija njih 15 je povezano u četiri vlasničke grupacije, konstatuje “Media Daily” i daje uporedne podatke o njihovim prihodima za protekle tri godine.

Telekom Srbija Grupa, sa centralom u  Beogradu, je vodeća i bilježi stabilan i snažan rast: 1,11 milijardi eura u 2022, potom 1,27 milijardi eura u 2021, i na kraju 1,39 milijardi eura u 2022. godini.

Na drugom mjestu je Telekom Austrija Grupa, koja je pretekla trećeplasiranu Deutsche Telekom Grupu, dok je posljednje mjesto rezervisano za United Group.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.