KOMPANIJE I TRŽIŠTA

U ArcelorMittalu Zenica najavljen protest

Od nas se tražilo da potpišemo isti kolektivni ugovor, bez povećanja satnice, na godinu dana, na što nismo pristali, kazao je Fetić

U ArcelorMittalu Zenica najavljen protest

Nakon što uprava ArcelorMittal Zenica (AMZ) nije prihvatila zahtjev Sindikata za zaključenje novog kolektivnog ugovora i povećanje plata i naknada u uslovima nikad većih troškova života, iz Sindikata zeničke kompanije najavljuju proteste.

Kako su istakli ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je zaključenje novog kolektivnog ugovora i poboljšanje materijalnog položaja radnika. Proteste su najavili u petak ispred zgrade direkcije ArcelorMittala Zenica sa početkom u 15:10 sati.

- Pojedinačni kolektivni ugovor istekao je 31. maja 2023. godine i dogovor sa kompanijom je bio da održimo sedam sastanaka kako bismo pronašli najbolje moguće rješenje. Međutim, na posljednjem sastanku 15. septembra nismo dobili gotovo nikakvu ponudu. Od nas se tražilo da potpišemo isti kolektivni ugovor, bez povećanja, na godinu dana. To, naravno, nismo privhatili, i nećemo odustati od naših zahtjeva, kazao je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata AMZ-a.

Precizirao je da su zahtjevi radnika povećanje satnice, povećanje koeficijenta, naknade za topli obrok, regresa,  poboljšanje uslova rada i drugo. 
- Kompanija nema razumijevanja, tvrdi da smo  u minusu oko 140 miliona KM, što smatramo da nije istina. Samo u 2021. i 2022. godini ostvareno je više od dvije milijarde KM prihoda, a čista dobit je bila 222 miliona KM. Pitamo se gdje su te pare nestale, kazao je Fetić.

Dodao je da se proizvodnja  odvija i da se svakodnevno otprema 100-150 kamiona gotove robe. - Menaždment ima svoj "priču", kazao je Fetić,  i dodao da  im je na jednom sastanku rečeno da bi do kraja godine mogla biti upitna isplata jedne plate. 

U toku je anketiranje radnika,  koje će trajati do protesta u petak, a sljedeće sedmice je Skupština koja će odlučiti o pokretanju generalnog štrajka, rekao je Fetić.

S obzirom da će u kompaniji ArcelorMittal Zenica od 1. oktobra doći do promjene struktura kada će ova kompanija dobiti i novog generalnog direktora, Fetić ističe da će čim prije tražiti sastanak s njim, ali i da očekuju podršku od Vlade FBiH i resornog ministra.

Prosjek plaće u kompaniji je oko 1.450, a oko 70 posto randika je ispod prosjeka s platom ispod 1.000 KM.

Foto: ArcelorMittal
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.