KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Potpisan memorandum sa kompanijom Eco-investment

SHP Celex će postati lider prozivodnje papira na prostoru Zapadnog Balkana, rekao je premijer Višković

Potpisan memorandum sa kompanijom Eco-investment

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas u Laktašima memorandum o razumijevanju sa predstavnicima češke kompanije “Eco-investment”.
– Ovo je nova investicija na prostoru Republike Srpske. Kompanija u ovom momentu ima preko dvije milijarde KM prometa. Ono što je posebno zanimljivo za kompaniju Celex, imaju  328 radnika koji danas rade i broj zaposlenih će se povećavati – istakao je Višković.

Premijer Srpske ističe da će Celex postati lider prozivodnje papira na prostoru Zapadnog Balkana.

– Republika Srpska će imati više benefita. Vlada Srpske će kompaniji Celex i Eco grupaciji biti partner i prije zvaničnog potpisivanja realizovali smo 50 odsto iz memoranduma – dodao je Višković.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je istakao da je izvoz važan segment Republike Srpske.
– Kompanija je doživjela havariju nakon požara. Naravno da smo odlučili pomoći, jer je važno da održimo radna mjesta, a da se pojača proizvodnja. U toku je rješavanje imovinskih pitanja, kako bi se izgradili dodatni objekti, gdje bi se postavile nove mašine. Kompanija Celex uvijek je bila socijalno odgovorna prema radnicima, a ovo što se sada desilo podrazumijeva pomoć institucija Srpske – naglasio je Dodik.

Vlada Republike Srpske prije nekoliko dana odobrila je potpisivanje memoranduma a u saopštenju je istaknuto da se njime utvrđuje namjera investiranja ovog privrednog subjekta u proširenje proizvodno/logističkih kapaciteta preduzeća SHP Celex a.d. Banja Luka u tri faze u narednih tri do pet godina.

Kako je navedeno, u planu je izgradnja nove hale, konfekcijske linije i skladište gotovih proizvoda, nabavka nove papir mašine sa pripadajućom infrastrukturom, te investicije u energetsku infrastrukturu. Nakon završetka kompletnog investicionog ciklusa, ulaganje će iznositi oko 100 mil EUR.
Vlasnik koncera Milan Filo je ranije istakao da će se ovom investicim povećati proizvodnja sa sadašnjih 36.000 tona na oko 70.000 tona.

Do sada je u banjalučki SHP CeleX, koji se nalazi Poslovnoj zoni Incel, investirano više desetina miliona KM.

Proizvođač SHP Celex poznat je po higijenskom papiru pod brendovima Celex, Paloma i Harmony, a prošle godine je imao  prihode od  131,17 miliona KM nakon 87,90 miliona KM, godinu ranije.

Neto dobit iznosila 10,65 miliona KM, te je četverostruko veća nego 2021. godine kada je bila 2,47 miliona KM.

Foto: Vlada RS

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.