KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Džeko i Bukvić 10 godina čekali dozvolu

Podaci do kojih je došao "Avaz" pokazuju da ukupan kapital firme koja gradi stambeno-poslovni kompleks 10,9 miliona KM

Džeko i Bukvić 10 godina čekali dozvolu

U Sarajevu je prije nekoliko dana počela izgradnja stambeno-poslovnog objekta "Premier Park" koji se nalazi nedaleko od Sarajevo City Centra (SCC).

Iza ovog projekta stoje bh. reprezentativac Edin Džeko i biznismen Amer Bukvić, bivši direktor BBI banke u BiH. Prema informacijama "Avaza", oni su osnivači kompanije "Premier Investment Group" koja gradi ovaj poslovni centar i objekat za stanovanje.

Podaci, do kojih je došao "Avaz" pokazuju da ukupan kapital ove firme 10,9 miliona KM, a Upravu čine Amina Bukvić Kulović i Emir Djerekarac. Džekin udio u kompaniji iznosi 5,4 miliona KM. Isti je iznos uloženog kapitala i Amera Bukvića.

Dokumenti koji su u posjedu „Avaza“ otkrivaju da je Bukvić deset godina čekao dozvolu za gradnju. Urbanističku je dobio 2013, a pravosnažno rješnje o gradnji tek u julu 2023.godine. Potvrdilo je to i rješenje Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona od 5. avgusta 2022.godine.

Prema rješenju, urbanistička saglasnost odobrena je 17. decembra 2013. godine, no zbog sudskog spora tek je 7. jula 2023. godine postalo pravosnažno rješenje o građenju.
Odobrenje je izdato firmama Management Development Consulting (MDC) i Premier Investment Group čiji je Džeko suvlasnik.

Spor oko vlasništva nad zemljištem vođen je s firmom BOSNASPORT koja se bavi proizvodnjom i prometom sportske i turističke opreme d.o.o. Sarajevo.

Foto:NSBiH,BBI,Indikator.ba, MDC

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.