KOMPANIJE I TRŽIŠTA

DARA iz Posušja preuzela PAK Centar Sarajevo

Firma iz Posušja preuzela je 79,2-postotno vlasništvo u PAK Centru kupivši udio od konsultantske firme Nova Capital Sarajevo

DARA iz Posušja preuzela PAK Centar Sarajevo

Kompanija DARA d.o.o. Posušje preuzela je većinsko vlasništvo u proizvođaču vitaminskih napitaka PAK Centar Sarajevo,  saznaje Indikator.ba.

Firma iz Posušja preuzela je 79,2-postotno vlasništvo u PAK Centru od konsultantske firme Nova Capital d.o.o. Sarajevo koja je u vlasništvu Kasima Mujana.

Mujan je zadržao pojedinačni udio koji odranije ima PAK Centru od 17,3 posto.  Inače, ukupni kapital PAK Centra iznosi 2.337.245,00 KM, a društvo ukupno ima 19 suvlasnika.

Pak Centar je najveći proizvođač instant napitaka u Bosni i Hercegovini i jedan od vodećih u regiji. Posluje na tržištu od 1970 godine kao dio sistema UPI-ja, a nakon rata i privatizacije firma je preuzeta na berzi 2004. godine i od tada je napravljen zaokret u poslovanju.

Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja vitaminskih instant napitaka i robnih marki za velike trgovačke lance u regionu. Značajan dio proizvodnje instant napitaka je usmjeren ka izvozu na strana tržišta. Osim vitaminskih napitaka, proizvodni program PAK Centra čine i kafa, čajevi, zrnasti i praškasti program i drugi proizvodi.

Kompanija je u 2022. godini imala vrijednost poslovanja od 4,9 miliona KM i finansijski rezultat od 542,1 hiljadu KM. Zapošljavala je 36 radnika na kraju prošle godine.

Firma DARA Posušje se bavi trgovinom, a u vlasništvu je Krasnodara, Slavena, Josipa i Mirka Petrovića.

Foto: PAK Centar

 

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.