KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Travničkom preduzeću koncesije za elektrane u BPK

Dodijeljene koncesije na lokalitetima VE Kacelj, FNE Jahorina, FNE Jahorina 1 i FNE Jahorina 2

Travničkom preduzeću koncesije za elektrane u BPK

Preduzeću TLG iz Travnika dodijeljene su koncesije na period od trideset godina za izradu, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje elektrana na lokalitetima VE Kacelj, FNE Jahorina, FNE Jahorina 1 i FNE Jahorina 2.

Koncesijama je predviđena izgradnja više solarnih i vjetro elektrana čija je ukupna snaga 800 MW, a kroz uplatu jednokratnih i tekućih koncesionih naknada očekuju se značajni prihodi u budžetu BPK Goražde i lokalalnih zajednica u njegovom sastavu, navodi se u odluci Vlade BPK Goražde.

Resorni ministar Zijad Briga rekao je da je u martu stigla ponuda privrednog subjekta iz inostranstva u kojoj je uz detaljne elaborate iskazana namjera za gradnju više solarnih elektrana te jedne vjetroelektrane.

Briga je dodao da bi to trebao biti najveći projekat ove vrste na prostoru BiH kapaciteta preko 800 MWH, a poređenja radi, naveo je da je kapacitet HE Višegrad maksimalno 350 MWH godišnje.

- Ono što je bitno za BPK Goražde jeste da bi nakon završetka ovog projekta prihodi kantona po osnovu koncesija bili značajano uvećani, što bi u dobroj mjeri riješilo finansijske probleme koje kanton ima, dodao je.

Osnivač preduzeća TLG je Zoran Vujinović.

Zaključkom Vlade BPK Goražde, saglasnost je data ministru za privredu za zaključivanje ugovora o zasnivanju prava služnosti na nekretninama u vlasništvu države.

Po dobijanju ove saglasnosti, ugovor na period od deset godina će biti zaključen sa firmom Elegija iz Sarajeva, radi realizacije projekta izgradnje male hidroelektrane Vražalice u općini Pale-Prača, sa instalisanom naponskom snagom od 500 KW.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.