KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Neizvjesnost oko Fortenove rizična za Mercator

Mercator je garant za kredite vlasnika Fortenove koji možda neće moći da dobije dugoročno refinansiranje nakon novembra 2024.

Neizvjesnost oko Fortenove rizična za Mercator

S gotovo dvomjesečnim zakašnjenjem, trgovačka kompanija Mercator objavila je godišnji izvještaj za 2022. godinu, a u kojem je naglašena neizvjesnost oko budućnosti njegovog vlasnika Fortenova grupe.

Mercator je garant za kredite vlasnika Fortenove koji, kako je naglašeno u izvještaju, "možda neće moći da dobije dugoročno refinansiranje nakon novembra 2024. godine zbog nemogućnosti rješavanja problema sa strukturom vlasništva kompanije".

-Ovo ukazuje na to da postoji značajna neizvjesnost koja bi mogla baciti značajnu sumnju na sposobnost Društva da nastavi s neograničenim poslovanjem, naglašeno je u izvještaju Mercatora.

Kao što je poznato još nije riješeno refinansiranje duga u obveznicama koji je veći od milijardu eura, te je Fortenova bila u junu ove godine prisiljena da prihvati još teže uslove vlasnika obveznica.

Uprava Fortenove je, međutim, optimistična, a ključni čovjek Fabris Peruško, na pitanje Forbes Slovenije kako misli da riješe probleme odgovorio da kompanija bilježi dobre rezultate i da su u toku vlasničke promjene – koje će biti "završene u nadolazećim sedmicama“. Peruško je, naime, posjetio Sloveniju na dan objave finiša pregovora oko kupovine slovenačkog maloprodajnog lanca Engrotuš. Ako se prodaja bude realizovala, to će značiti da će Fortenova upravljati s oko 3.000 prodajnih mjesta u regionu.

Od aprila 2022. godine Fortenova je jedini je vlasnik Poslovnog istema Mercator. Mercator je krajem 2022. godine prodao hrvatsku tvrtku Mercator-H, koja je potom pripojena hrvatskoj tvrtki Konzum plus. Fortenova je potom u proljeće ove godine postala vlasnik Mercatora-CG i Mercatora-BH, a u oktobru Mercatora-S.

Mercator je izvještaj o poslovanju za prošlu godinu objavio dva i pol mjeseca nakon zakonskog roka. Razlog tome je usaglašavanje izvještaja s revizorskom kućom PwC o vrijednosti nekretnina i riziku u Fortenova grupi. 

U Mercatoru su proveli revalorizaciju nekretnina, pri čemu je neovisni procjenitelj izradio izvještaj o procjeni vrijednosti dugotrajne materijalne imovine, prava korištenja imovine i investicijskih nekretnina, koji je potvrdio značajne razlike u knjigovodstvenim vrijednostima koje je tvrtka iskazala u svojim odvojenim finansijskim izvještajima za 2020. godinu. i 2021.

Revizorska tvrtka PwC upozorila je da nije u mogućnosti pribaviti dostatne i odgovarajuće revizijske dokaze o pojedinačnim procjenama nekretnina kako bi se uvjerila u njihovu primjerenost. Što se tiče ulaganja u bivšu Mercatorovu tvrtku kćer Mercator-H, PwC je izrazio  zabrinutost, budući da nije mogao provjeriti prepravku knjigovodstvene vrijednosti tog ulaganja.

Poslovni sistem Mercator lani je ostvario 1,26 milijardi eura prihoda, što je 2,6 posto više nego godinu prije. Nakon prošlogodišnje dobiti, tvrtka je lani ostvarila gubitak od 1,81 milion eura. Među razlozima za to naveli su povećanje troškova i ograničenje uključivanja viših nabavnih cijena i troškova u maloprodajne cijene.

Tvrtka Mercator lani je povećala prihode od osnovne djelatnosti, odnosno maloprodaje, za 1,3 posto, na 987 miliona eura Normalizirana bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) smanjena je za 18,5 posto na godišnjemnivou na 66,07 miliona eura.

Kako je Uprava napisala u izvještaju, lani je neto financijski dug smanjen za 24 posto u odnosu na godinu prije, na 425,58 miliona eura. Povećana je produktivnost i dodana vrijednost po zaposleniku u maloprodaji.-Ovi pokazatelji odražavaju naše napore da usprkos izazovnim uvjetima globalne ekonomije ostvarimo zacrtane poslovne ciljeve, istaknula je uprava Mercatora.

Plan Poslovnog sistema Mercator za ovu godinu predviđa rast prihoda. Prema navodima uprave, kompanija planira 1,3 milijarde eura prihoda, što predstavlja rast od 8,5% u odnosu na 2022. godinu. .

Prošle godine tvrtka je prodala 19 nekretnina, od čega 17 po sistemu dugoročne monetizacije, u sklopu projekta provedbe razvojnih projekata i monetizacije nekretnina.

Krajem 2022. godine poslovni sistem Mercator imao je približno 8.400 zaposlenih i gotovo 670 prodajnih jedinica. Od toga je imala 464 prodavaonice, 13 veleprodajnih jedinica.

Foto: Mercator

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.