KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Ledo ulaže u proizvodnju sladoleda 10 miliona eura

Nova linija za sladoled vrijedna više od četiri miliona eura bit će instalirana sljedeće godine u Zagrebu

Ledo ulaže u proizvodnju sladoleda 10 miliona eura

Ledo će u proizvodnju sladoleda u naredne dvije godine uložiti  više od 10 miliona eura, najavljeno je iz te tvrtke. Nova linija za sladoled vrijedna više od četiri miliona eura bit će instalirana sljedeće godine u Zagrebu, čime će dvogodišnji investicijski ciklus u Ledu premašiti 10 miliona eura, kaže se u Ledovom priopćenju.

Linija na kojoj će se proizvoditi sladoled iz premium segmenta i drugi proizvodi "potvrđena je i ovih je dana ugovaramo", kažu u Ledu. Radi se o liniji vrijednoj oko 4.2 miliona eura i ona je nastavak investicijskog ciklusa koji je počeo ove godine.

Oko 5.6 miliona eura već je investirano u Ledove proizvodne kapacitete, automatizaciju i dodatne sigurnosne mjere, uključujući i novu opremu za zamrzavanje sladoleda.

Ledova investicija najavljena za 2024. odnosi se na pogon koji je dosad proizvodio tijesta. Kako bi se napravilo mjesta za još jednu liniju sladoleda, pogon tijesta preselit će se na drugu lokaciju unutar grupe, kažu u zagrebačkoj tvrtki.

Ledo plus najveći je hrvatski proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane, s više od hiljadu zaposlenih. U septembru 2021. godine Ledo plus postao je dio britanskog Nomad Foodsa.

Podsjetimo, nedavno je obznajeno da će sa krjaem ove godine biti zatvoren pogon smrznute hrane Leda u Čitluku uz obrazloćženje da je neisplativa.

Foto: Ledo

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.