KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Njemački Carl Kuehne napušta tržište BiH

Firma obustavlja ugovorenu proizvodu krastavaca kornišona u BiH krajem godine, a bez posla će direktno ostati 30 radnika

Njemački Carl Kuehne napušta tržište BiH

Njemačka firma Carl Kuehne obustavlja ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH krajem godine, saopšteno je iz ove firme.

Kako navode, firma je odluku donijela iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada prizvodnje u regionu.

- Količina nabavljena sa lokacije Kozarska Dubica putem ugovorene proizvodnje čini malu količinu godišnje potrebe firme Kuehne za krastavcima. Ubuduće će firma sirovine iz BiH balansirati preko drugih međunarodnih lokacija, dodaje se u saopštenju.

Iz firme Carl Kuehne navode da proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici prestaje sa radom 29. februara iduće godine.

Dodaju da su svjesni da su planirane promjene bolne za kolege, ali su neophodne kako bi održali konkurentnost na tržištu i osigurali poslovanje u budućnosti.

Planiranim promjenama biće obuhvaćeno 30 radnih mjesta, o čemu su radnici ranije obaviješteni. -Stvoriće se rješenja prilagođena radnicima, navode iz ove firme.

Firma Carl Kuehneje ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH pokrenula 2015. godine s ciljem proizvodnje više od 2.500 tona godišnje. -Međutim, uzgoj je posljednjih godina opao i nije dovoljno konkurentan u poređenju sa međunarodnim portfoliom firme, piše u saopštenju.

Foto:Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.