KOMPANIJE I TRŽIŠTA

SkyAlps će otvoriti bazu u Mostaru

Načelno dogovoreno da italijanski prijevoznik 2025. bazira jedan avion u Mostaru i otvori dvadesetak sedmičnih letova

SkyAlps će otvoriti bazu u Mostaru

Mostarski aerodorom je sa italijanskim prijevoznikom SkyAlpsom postigao načelni dogovor da 2025. bazira jedan avion u Mostaru i otvori dvadesetak sedmičnih letova. Uz linije koje će biti otvorene ove godine, planiraju se i letovi za Stuttgart, Beč, Napulj, Palermo i Cataniu, izvijestio je specijalizovani avio portal Zamaaero.

To bi, prema portalu značilo oko 70.000 putnika koje bi akumulirao SkyAlps godišnje ili oko 100.000 putnika koje bi te 2025. imao Mostar i bez dodatnih letova nekih drugih prijevoznika.

SkyAlps će sa avionom Dash 8-400 otvoriti četiri linije iz Mostar - po dva sedmična leta za Rim, Veronu, Bari i Minhen. U ljetnoj sezoni samo na ovim letovima Mostar će dobiti oko 20.000 novih putnika.

Direktor mostarskog aerodroma Marko Đuzel pregovara i sa poljskim LOT-om za letove prema Varšavi. Poljska kompanija je iskazala interes za letove sa Embraerom E175 za Mostar ali  je zakasnila na prošli natječaj za nove linije. Stoga Mostar ozbiljno razmišlja da radi njih otvori još jedan natječaj. 

Đuzel je takođe rekao da se izuzetno trudi obnoviti linije Eurowingsa za Dusseldorf i Stuttgart. Naglašava da je Eurowings do Covida-19 imao popunjenost od 98% na letovima za Mostar, pa smatra da je prilično realno da linije obnovi u dogledno vrijeme.

- Zračna luka Mostar ima istinski ogromne potencijale. Menadžment mora hitno poraditi na iskorištavanju potencijala, na usmjeravanju subvencija na najvažnije linije, te na vraćanju putnika koji sada putuju preko Sarajeva, Dubrovnika i Splita. Sa SkyAlpsom su istinski krenuli u više nego dobrom pravcu. Dođe li 2024. još Air Serbia i/ili LOT priča će biti istinski bajkovita. A ako SkyAlps stvarno otvori bazu 2025. samo nebo je granica,prokomentarisao je najnoviji  razvoj analitičar Alen Šćuric.

Prošlog ljeta Mostar je imao redovne letove za Foggiu Lumiwingsa, linija koja se za sada neće obnoviti, a imao je kratko vrijeme i letove Aeroitalie za Forli, liniju koja se vrlo brzo ukinula. No, aerodrom je imao i chartere Croatie za Beirut, Dublin, Cork, Bergamo, Napulj i Palermo, te Electre za Cataniu. Te chartere će vjerovatno imati i ove godine, iako je Elactra upitna.

Foto:Mostarski aerodrom

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.