KOMPANIJE I TRŽIŠTA

HP Mostar: Radnici se žale na plate, nedostaje poštonoša

Poštar kompanije BH Pošta ima veća primanja od poštara HP Mostar za 150 konvertibilnih maraka, navode radnici

HP Mostar: Radnici se žale na plate, nedostaje poštonoša

Nekoliko desetaka radnika Hrvatske pošte (HP) Mostar okupilo se u subotu, 27. januara, prijepodne pred sjedištem te kompanije u centru Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), na protestno okupljanje i štrajk upozorenja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte (NSDHP) Mostar Tomislav Erić, izjavio je kako su osnovni razlog okupljanja i štrajka upozorenja zahtjev za povećanjem primanja, te nedostatak broja radnika na terenu.

"Osnovni razlozi su povećanje plaće. Tražimo povećanje koeficijenta (za obračun plata, op. RSE), za koeficijente do 2,30 za 8 posto, tražimo izjednačavanje naše satnice sa satnicom BH Pošte, to je 3,21, pošto nam je isti Kolektivni ugovor. Tražimo povećanje naknade za radni staž za 0,5 na 0,6. U nas se poštuje Kolektivni ugovor, ali sve su minimalni iznosi", rekao je Erić.

On je objasnio kako je po tom Ugovoru razlika satnice od 2,93 do 3,21, ali se radnicima HP Mostar isplaćuje po najmanjoj satnici.

On je kazao i da poštar kompanije BH Pošta ima veća primanja od poštara HP Mostar za 150 konvertibilnih maraka (KM) (oko 76 eura) za obavljanje istog posla.
Zbog manjka radnika, predsjednik NSD HP Mostar, Tomislav Erić upozorio je na ugroženost podjele računa za komunalije, te podjelu penzija.

"Prije su se računi dijelili do petnaestog, najkasnije, u mjesecu, sad se to oteglo do prvog u sljedećem mjesecu. Bit će upitno, i mirovine i podjela računa, pošto neće imati tko raditi", izjavio je Erić.

Predsjednik sindikata je rekao i da je preduzeće HP Mostar trenutno u kreditima od skoro 10 miliona KM (oko 5 miliona i 113 hiljada eura),izvještava Radio Slobodna Evropa.

Hrvatska pošta Mostar se u petak, 26. januara, oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navodi da su prošlogodišnjim, novim Granskim kolektivnim ugovorom "ne samo zadržana sva postojeća prava radnika, već su utvrđena brojna poboljšanja materijalnog položaja radnika", od kojih izdvajaju povećanje najniže neto satnice, uvećanja plaće za rad noću, prekovremeni rad i rad na dane sedmičnog odmora, proširenje liste težih bolesti za koje se radnicima dodjeljuju jednokratne naknade, mjesečno usklađivanje iznosa toplog obroka sa prosječnom platom na nivou FBiH.

Tvrde da su u 2023. godini, u poređenju sa 2022. godinom, porasle plate za 9 posto, te ostala primanja - topli obrok, regres, prijevoz, naknade za vjerske blagdane, pomoći radnicima i druge naknade - za 16 posto.

"Napominjemo kako je Društvo u 2023. godini isplatilo Uskrsnicu, Božićnicu, regres, naknadu za Dan pošte, naknadu za poslovni rezultat, kao i pomoć radnicima temeljem Uredbe Vlade FBiH u kumulativnom iznosu od 1.400 KM neto po radniku", dodaje se u saopćenju HP Mostar.

Foto: HP Mostar

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.