KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatska tvrtka s partnerima gradi brod na vodik

Lürssen Design Center Kvarner iz Rijeke, zajedno s još 14 partnera u sljedeće će četiri godine dizajnirati i izgraditi putnički brod na vodikov pogon

Hrvatska tvrtka s partnerima gradi brod na vodik

Hrvatska tvrtka Lürssen Design Center Kvarner iz Rijeke, zajedno s još 14 partnera iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Slovenije i Španjolske, u sljedeće će četiri godine dizajnirati i izgraditi putnički brod na vodikov pogon koji će ploviti Jadranskim morem, priopćeno je iz te tvrtke.
Ukupna vrijednost projekta je 18,9 miliona eura, od čega će 13,5 miliona eura sufinansirati Europska unija iz programa Horizon Europe.

Glavni cilj projekta ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) je izgradnja putničkog broda na vodikov pogon koji će demonstrirati održivi klimatski neutralni sistem goriva.

Projektom će se, navodi se u priopćenju, izgraditi punionica vodika na obali te razviti digitalni twin sistem za upravljanje, nadzor i nadzor brodskog pogonskog sistema, što će olakšati korištenje i održavanje ovo tehnološki složeno plovilo.

Uz Lürssen Design Center Kvarner, koji je koordinator projekta ZEAS, partneri iz Hrvatske su Jadrolinija, Sveučilište u Rijeci – Pomorski fakultet, Gitone Kvarner, Pomorski centar izvrsnosti, Scan Projekt i Hrvatska udruga za vodik, iz Grčke DNV Hellas Single Member, iz Austrije HyCenta Research, iz Španjolske Tecno Ambiente, iz Njemačke Technische Universität Chemnitz, iz Slovenije ZenLab, iz Norveške TECO 2030 ASA, dok su TECO 2030 AS i TECO 2030 Innovation Center iz Norveške pridruženi partneri.

Foto: Lürssen Design Center Kvarner

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.