KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Od naredne godine prekooceanski letovi iz Sarajeva?

Aerodrom Saerajevo već sada radi na javnom pozivu za subvencionirane letove za 2025. i 2026. godinu

Od naredne godine prekooceanski letovi iz Sarajeva?

U ovoj ljetnoj sezoni iz Sarajeva će se  obavljati letovi na više od 35 odredišta, otkrila je i ambiciozne planove za narednu godinu Aerodroma Sarajevo, direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Vedrana Vikić - Musić.

- Mi u ovoj ljetnoj sezoni očekujemo preko 30 aviokompanija i preko 35 destinacija, od kojih je osam potpuno novih. Pored linija za Frankfurt, Cirih, Beč, Beograd, Zagreb, Istanbul – ove godine ćemo po prvi put imati i letove za Izmir. Očekujemo da ćemo, možda čak i u toku ove sedmice, naše putnike moći obradovati i letovima za Skandinaviju, tu posebno mislim na Oslo, Štokholm i Kopenhagen. Wizzair nam ponovno vraća rutu za Abu Dabi. Sve kompanije koje su prošlo ljeto letjele za Sarajevo se ovog ljeta ponovno vraćaju - naglasila je Vikić – Musić za N1.

Takođe, Ryanair će od aprila  nuditi jeftine letove prema evropskim gradovima: Milano, Brisel, Geteborg, Memmingen i London, a potražnja je velika.

Nove dogovore sa aviokompanijama, kao i dostupnost novim željenim destinacijma iz Sarajeva, Vikić-Musić očekuje i u 2025. godini, kada se najavljuje i važna stabilizacija tržišta.
Stoga, upravo sada Međunarodni aerodrom u Sarajevu radi na javnom pozivu za 2025. i 2026. godinu.

- Aviokompanije vrše pregovore puno prije uspostave letova. Zato se nadam da će ovaj poziv biti objavljen barem u drugom kvartalu ove godine. Možemo podijeliti informaciju da smo u proteklom periodu vodili direktne pregovore sa aviokompanijama koje bi mogle uspostaviti linije iz SAD-a i Kanade za Sarajevo. Tipuje se i na strateške rute koje smo prepoznali – liniju za Pariz, Barselonu, Kopenhagen, a voljeli bismo se ponovno povezati i sa Budimpeštom i Pragom, istakla bih tu i Berlin, Hamburg, kao i Amsterdam. To je tih nekih desetak strateških ruta na kojima ćemo intenzivno raditi, obećala je Vikić- Musić.

Poručila je da gaji dosta optimizma da će navedeno biti i ostvareno.

Dodaje da bi, prema najavama, 2024. godina mogla biti treća rekordna godina za Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Brojke, za sada, ukazuju na vrlo dobar oporavak nakon teških vremena.Očekuje se da će Aerodrom u Sarajevu ove godine zabilježiti više od milion i 500 hiljada putnika.

Foto: Aerodrom Sarajevo

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.