KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Perutnina Ptuj cilja na milijardu eura prihoda, ulazi na albansko tržište

Perutnina do 2027. želi povećati prihode na milijardu eura, do kada im je izrađen strateški plan, a planiraju rasti organski i kroz akvizicije

Perutnina Ptuj cilja na milijardu eura prihoda, ulazi na albansko tržište

Perutnina Ptuj cilja na milijardu eura prihoda u nekoliko godina
Perutnine Ptuj cilja  na milijardu eura prihoda,rekao je predsjednik Uprave Enver Šišić na proslavi 50. obljetnice brenda Poli u četvrtak.

Perutnina u Ptuju lani je zabilježilo značajan rast proizvodnje i prihoda. Prihodi su premašili 500 miliona eura, a tvrtka je također zabilježila visoku dobit.

Prema Šišićevim riječima, od 2019. godine, otkako je na čelu sadašnja uprava, a grupacija  u vlasništvu ukrajinskog holdinga MHP, ptujska grupa znatno raste, jača financijski i mijenja mentalitet.

- Vrlo smo zadovoljni vlasnicima koji u pet godina nisu uzeli niti jedan euro dividende, tako da smo svu dobit mogli reinvestirati u grupu, rekao je Enver Šišić i dodao kako su u ovom razdoblju za razne investicije izdvojili oko 160 miliona eura, izvještava InStore.

Samo prošle godine na nivou grupe na njih je potrošeno 54 miliona eura, od čega polovica u Sloveniji. Time žele osigurati da će iu budućnosti biti konkurentni na raznim tržištima, osim Slovenije, posebice u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, gdje su prisutni s vlastitom proizvodnjom. Trenutno su na pragu ulaska na albansko tržište s ulaganjem u najvećeg proizvođača peradi u zemlji.

Ako su u 2018. na razini cijele grupacije prodali oko 80.000 tona pilećeg mesa i proizvoda, lani su tu količinu već povećali na 132.000 tona. Isto vrijedi i za EBITDA, koja je prije pet godina bila oko 30 miliona eura, a 2023. će biti 90 miliona eura. Značajno rastu i prihodi Ptujske grupe, koji su lani iznosili 504 milijuna eura, a prije šest godina bili su 200 miliona eura.

Uprava pod vodstvom Šišića do 2027. želi povećati prihode na milijardu eura, do kada im je izrađen strateški plan. Planiraju rasti organski i kroz akvizicije. Među potonjima najbliži su preuzimanju u Albaniji, gdje čekaju odluku tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, no prvi čovjek Perutnine u budućnosti želi ulagati i u Austriji.

- Ovime više nećemo biti samo regionalni igrač, već i važan igrač na europskom tržištu. Perspektive su u tom kontekstu svijetle. Imamo podršku vlasnika i finansijsku snagu, ali i ljude koji su sposobni provedbe, kazao je Šišić.

Ujedno je prvi čovjek ptujske grupe rekao i da će svojim ličnim uspjehom smatrati kada radnici Perutnine budu plaćeni barem 15 do 20 posto bolje od prosjeka u slovenskoj prehrambenoj industriji. Šišić vjeruje da to mogu do 2027. godine.

Foto: Perutnina Ptuj - Breza

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.