KOMPANIJE I TRŽIŠTA

EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja obuhvata površinu od oko 893,71 ha

EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je ekološku dozvolu za površinski  kop za eksploataciju uglja na lokaciji Ostružnja u Opštini Stanari kompaniji EFT - Rudnik i termoelektrana Stanari, izvještava Indikator.ba.

Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja nalazi se u neposrednoj blizini pruge i magistralnog puta Doboj – Prnjavor, a obuhvata  površinu od oko 893,71 ha.

Najveći dio ovog prostora (876,15 ha), planiran je za razvoj intenzivnih rudarskih aktivnosti, koje se odnose na otvaranje i razvoj površinskog kopa Ostružnja sa pratećim objektima i površinama. Ostale površine u obuhvatu 17,56 ha su predviđene za planirani koridor za trakaste transportere, saobraćajnice za transport uglja i otkrivke i kretanje rudarskih
vozila i mehanizacije i dr.

Studija izvodljivosti za razvoj rudnika lignita Stanari, koju je uradila kompanija C&E Consulting and Engineering na zahtjev kompanije EFT Group,  fokusirana je na plan da se iskopa 3,2 miliona tona lignita.
U važećem Regulacionom planu eksploatacionih polja EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari" iz 2021. godine, u segmentu koji se odnosi na sjeverni dio prostora, po završetku eksploatacije uglja na površinskim kopovima Raškovac, Kop 1, Kop 2 i Kop 3, planiran je nastavak rudarenja otvaranjem novog površinskog kopa Ostružnja kao i izgradnja transportnog sistema za prevoz otkrivke, koji će povezivati novi kop Ostružnja sa sjevernim dijelom stanarskog ugljenog basena.

Završetkom eksploatacije uglja sjevernog dijela stanarskog basena, eksploatacija uglja će se u potpunosti prebaciti na južni dio basena gdje će se otvoriti površinski kop Ostružnja. Istražnim radovima urađenim 2019. i 2020. godine (izbušeno 114 bušotina, ukupna dužina bušenja 7249 m) potvrđene su i uvećane rezerve uglja na ovom području što je omogućilo određene korekcije granica kopa Ostružnja na sjevernoj, sjeveroistočnoj i južnoj strani ležišta. Istražnim radovima izvedenim 2020. godine izbušene su 23 bušotine ukupne dužine 1409 m čime su se stekli uslovi za prekategorizaciju rezervi u A i B kategoriju na više od 60% ležišta Ostružnja.

Kompanija EFT - Rudnik i termoelektrana Stanari, u vlasništvu Vuka Hamovića,  godinama je najveći bosanskohercegovački izvoznik struje, a termoelektrana izgrađena 2016. jedina je privatna termoleketrana u Bosni i Hercegovini.

Foto: EFT Rudnik i Termoelektrana "Stanari"

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.