KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Macura i Kostić podnijeli zahtjeve za sticanje većine u podgoričkoj Addiko banci

Ovo je dio ulaska firmi dvojice biznismena u vlasnički udio austrijske Addiko Banke AG

Macura i Kostić podnijeli zahtjeve za sticanje većine u podgoričkoj Addiko banci

Kompanije Alta Pay Group i Agri Europe Cyprus Limited podnele su Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) zahtjeve za sticanje vlasničkog udela u podgoričkoj Addiko banci, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) za Vijesti.

Obje kompanije su u vlasništvu srpskih biznismena, Alta Pay Group je u vlasništvu Davora Macure, a “Agri Europe Cyprus Limited” u vlasništvu Miodraga Kostića.

Ovo je dio ulaska firmi dvojice biznismena u vlasnički udio austrijske Addiko Banke AG koja posluje u nekoliko zemalja regiona, prenosi Bankar.me.

U CBCG su aktuelna dva procesa odlučivanja po zahtjevima za sticanje indirektnog kvalifikovanog učešća u akcijskom kapitalu Addiko banke Podgorica, kao supsidijara matične banke Addiko AG.

Prvi zahtjev je podnio potencijalni sticalac “Alta Pay Group” Beograd sa planiranim učešćem od 29,59 odsto u akcijskom kapitalu banke, dok se drugi zahtjev tiče sticanja od 26,99 odsto učešća od strane potencijalnog sticaoca “Agri Europe Cyprus Limited‘, kazao je Vijestima šef Direkcije za licenciranje, odobrenja, mjere i ocenu usklađenosti u Sektoru za kontrolu banaka Nikola Bašanović.

On je pojasnio da CBCG sprovodi postupak odlučivanja i komunicira sa punomoćnicima ova dva pravna lica, u cilju dostavljanja svih relevantnih informacija i podataka potrebnih za donošenje odluka po ovim pitanjima.

- Rok za odlučivanje je 60 radnih dana od dana dostavljanja urednog zahtjeva, pojasnio je Bašanović.

Miodrag Kostić je vlasnik MK grupe koja je takođe već prisutna na crnogorskom tržištu.

MKG Properties, dio MK grupe, u maju 2022. godine je na Monetenegro berzi kupila akcije Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela od svojih povezanih firmi kao i dijela malih akcionara, čime je na sebe objedinila 32,2 odsto akcija Budvanske rivijere i 31,25 odsto akcija u Sveti Stefan hotelima. Vrijednost transakcije iznosila je 24,27 miliona eura.

MK grupa je, kako je ranije saopšteno, do sada u turizam u jadranskom regionu investirala 500 miliona eura, a trenutno u većinskom ili manjinskom vlasništvu posjeduje 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kostićeva firma “Beo Real Estate” (specijalizovana za nekretnine) je u maju 2018. registrovala u Crnoj Gori firmu “Mont lux real estate”, koja je u junu te godine postala vlasnik sedam luksuznih apartmana u kompleksu “Dukley gardens” na Zavali. Početkom jula te godine Kostić prodaje “Mont lux real estate” firmi MCG Montenegro koja je dio Stratex grupe.

Kostić u Srbiji ima AIK banku i Eurobank Direktnu, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji. Prema podacima koji su dostupni na sajtu MK grupe prisutni su na tržištima Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Savjet CBCG“ je krajem januara dao odobrenje za pružanje platnih usluga platnoj instituciji Alta Pay Group sa sedištem u Budvi.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekta, ovo preduzeće je osnovano 2019. godine i jedni osnivač je Davor Macura. Vijesti su krajem prošle godine pisale da se Macura, odnosno jedna od njegovih firmi iz Srbije, bio zainteresovan da dođe do vlasništva u Prvoj banci, koju sada kontroliše Aco Đukanović.

Foto:Addiko Bank 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.