KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Završena izgradnja solarne elektrane Bileća 60 MW

Riječ je o investiciji kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića

Završena izgradnja solarne elektrane Bileća 60 MW

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT)  Vuka Hamovića je završena, kazao je ministar rudarstva i energetike Petar Đokić.

Solarna elektrana Bileća nalazi se na  lokaciji K.O. Zarječje koja se prostire na 133 hektara. Udaljena je dva kilometra od obale Bilećkog jezera i jedan kilometar od magistralnog puta Trebinje-Bileća.

Solarna elektrana Bileća je maksimalne instalisane snage 60 MWp, te procijenjene godišnje proizvodnje od 84 gigavat-sata. Ima 113.184 panela povezanih  u 4.192 grupe montiranih na 1.048 trakera. Električna energija iz solarne elektrane prodavat će se na tržištu, a investicija je procijenjena na više od 53 miliona eura. EFT je koncesiju od Vlade Republike Srpske dobio 2020.godine na period od 50 godina, a što uključuje period projektovanja i izgradnje od 3 godine i period korišćenja u trajanju od 47 godina.

Solarna elektrana Bileća je prva elektrana od koje Opština Bileća ima priliv novčanih sredstava.

Prema ministru Đokiću, Republika Srpska do 2030. godine planira izgraditi i pustiti u rad 1.200 MW novih energetskih objekata. U toku je niz investicijskih projekata, s ugovorenim ugovorima za 1.719 MW novih energetskih objekata, od čega će 680 MW izgraditi državna Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), a ostatak privatni investitori i partneri iz Europe i ostatka svijeta, rekao je Đokić novinarima uoči otvaranja Beogradskog energetskog foruma 2024.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.