KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Bitka za Addiko: Alta Pay drži 36,46 posto

Alta Pay sa zakašnjenjem objavio da je još 1. februara stekao daljnjih 6,87 posto udjela u banci

Bitka za Addiko: Alta Pay drži 36,46 posto

Za Addiko banku, koja je 2015. nastala iz Hypo-Alpe-Adria-Balkanbanken, vodi se prava licitaciona utakmica. Nakon najavljenog ulaska finansijskog holdinga Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića, te ponude slovenske banke NLB, u igru ​​je kao još jedan mogući kupac ušla srpska Alta Pay banka. Sada se očekuje da će ova tvrtka držati više od 30 posto Addiko banke.
Kako se doznalo u aprilu, Alta Pay, koja drži paket 9,63 posto dionica Addika, ima opcijske ugovore s ostalim dioničarima kojima svoj udio u banci povećava na gotovo 30 posto. Međutim, juče je Addiko banka iznenađujuće objavila da je Alta Pay navodno već stekao daljnjih 6,87 posto udjela u banci 1. februarua 2024. godine. Ovo povećava ukupni udio Alta Paya na 36,46 posto, koji se sastoji od udjela od 9,63 posto i daljnjih 26,83 posto "od glasačkih prava predstavljenih finansijskim/drugim instrumentima", objavila je Addiko Bank u utorak.

Zahtijevana objava kupnje izvršena je tri mjeseca nakon isteka zakonskog roka.

- Addiko prima na znanje ovo odgođeno izvještavanje i temeljnu akviziciju koja mu prethodno nije bila prijavljena, saopćila je banka. Banka sada želi pomno pratiti situaciju kako bi razjasnila moguće učinke takve odgođene obavijesti o ulaganju, dodali su iz Banke.

S premašenom granicom od 30 posto, Alta Pay bi zapravo morao dati obaveznu ponudu za  preuzimanje Addiko banke, ali to se vjerovatno još nije dogodilo.

Osim Alta Paya, za Addiko banku nedavno se zainteresirao i srpski biznismen Miodrag Kostić. Njegov Agri Europe Cyprus objavio je da želi steći ukupno do 26,99 posto dioničkog kapitala Addika. Velika slovenska banka NLB (Nova Ljubljanska banka) pak je dala ponudu za “značajan većinski udio” i ponudila 20 eura po dionici.

Udruženje za investitore (IVA) objavilo je u utorak da je situacija oko Addiko banke "zbunjujuća".

- Niti jedna grupa ponuda se ne smatra 'lakom' iz regulatorne perspektive. Preporučujemo da pričekate pisane ponude ponuditelja i izjave upravnog odbora ili eventualne regulatorne primjedbe, kao i da pratite web stranicu Komisije za preuzimanje, navela je IVA u newsletteru u utorak.

ALTA banka, u vlasništvu Davora Macure, ima tradiciju poslovanja od 1979. godine. Promjenom modela poslovanja i uspostavljanjem dobre tržišne prakse bilježi intenzivan rast. Grupacija je danas je lider u industriji platnih usluga, kroz sistem od 4.100 lokacija u Republici Srbiji i Crnoj Gori. Akvizicijom platne institucije EKI Transfers, ALTA PAY grupa postala je strateški partner Western Uniona za tržišta Srbije i Crne Gore.

Foto: Addiko  Bank

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.