KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Alpina seli dio proizvodnje u BiH, gasi se tvornica u Sarajevu

U julu će biti zatvorena proizvodnja u Sarajevu i biti premještena u Tešanj

Alpina seli dio proizvodnje u BiH, gasi se tvornica u Sarajevu

Dio proizvodnje slovenske Alpine preselit će se u tvornicu u Bosni i Hercegovini. Usluge razvoja, prodaje i podrške ostaju u Žirama. Češki vlasnik zatvara i proizvodnju u Sarajevu. Razlog je pad prodaje.
Češki vlasnici proizvođača sportske i modne obuće Alpina Žiri, tvrtka K&H iz grupe Franco, zatvorit će dio proizvodnje u Sloveniji i preseliti je u tvornicu u Bosni i Hercegovini (BiH), potvrđeno je iz češke tvrtke.

U Alpini, koja je iz tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) u septembru 2022. prešla u češke ruke, već su se lani nosili s padom prodaje i rastom zaliha robe, a ove godine su suočeni s dodatnim problemima zbog loše zimske sezone zbog pada potražnje u zimskoj diviziji. Dio proizvodnje je stoga ostao, a uprava tvrtke krenula je u plan stabilizacije tvrtke.

Koliko će proizvodnje zatvoriti, vlasnici tvrtke Žiro za Finance nisu precizirali.

U julu će biti zatvorena i proizvodnja u Sarajevu. Proizvodne aktivnosti bit će premještene u drugu tvornicu u Bosni i Hercegovini. Osim u Sarajevu, u BiH imaju tvrtku i u Tešnju.

- Loši poslovni rezultati, visoke zalihe i male potrebe za proizvodnim kapacitetima – narudžbe za proizvodnju u 2024. prepolovljene su u odnosu na narudžbe u 2022. – razlog su zašto je Uprava zajedno s vlasnicima odlučila poduzimati daljnje mjere za postizanje veće učinkovitosti i boljeg poslovne rezultate, napisali su K&H za Finance.

- Time ćemo postići veću produktivnost i učinkovitost te ujedno proizvoditi obuću po konkurentnijim cijenama. Dio proizvodnje i dalje ostaje u Alpini Žiri, dodali su.

Češki vlasnici za Finance su najavili i da će u sklopu mjera reorganizacije i stabilizacije poslovanja u Žirama ostati razvojni odjel, prodaja i službe podrške. Ove godine slijedi reorganizacija svih odjela, a okvirna procjena smanjenja zaposlenih u cijeloj tvrtki do kraja godine je 60. Planovi su također zaposlenicima prezentirani početkom maja.

Alpina u Bosni i Hercegovini ima proizvodne tvrtke Alpina FOGS Sarajevo i Alpina Bromy d.o.o. Tešanj,te trgovačko preduzeće Alpina BH d.o.o. Sarajevo.

Foto: Alpina

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.