KOMPANIJE I TRŽIŠTA

NLB želi najmanje 75 posto Addiko banke

Slovenačka banka objavila ponudu za preuzimanje i tako se uključila u utakmicu za banku

NLB želi najmanje 75 posto Addiko banke

NLB je objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke po cijeni od 20 eura po dionici, minus isplate dividende. 

Kako se navodi u ponudi za preuzimanje,  NLB  želi steći najmanje 75 posto dionica Addiko banke. Pritom očekuje da će svi postupci oko preuzimanja biti okončani u roku od godinu dana.

Uprava NLB-a ponudu će zainteresiranima predstaviti na online prezentaciji u ponedjeljak poslijepodne, objavila je NLB putem internetskih stranica Ljubljanske berze. Ponuda će vrijediti do 16. augusta.

Kako smo ranije izvještavali, za banku su osim NLB-a zainteresirana i kompanija Agri Europe u vlasništvu iznismena Miodraga Kostića i Alta Pay Davora Macure.

Agri Europe je sredinom maja objavio ponudu za kupnju 17 posto udjela u Addiku. Ponuda vrijedi do 27. juna, za dionicu nudi 16,24 eura bruto odnosno 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu. Agri Europe će moći da poboljša ponudu. Trenutno ova kompanija ima nešto manje od 10 posto udjela u Addiku.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu kompanije Alta Pay Group. Sredinom maja izvijestio je da ima 6,9 posto udjela, te ugovore za stjecanje do još 26,8 posto. Naknadno je, međutim, obznanjeno da je povezana tvrtka Diplomat Pay Beograd stekla dodatne dionice Addika, tako da ukupni udio Alta Paya u banci doseže do 36,5 posto. 

Kako su napisali u NLB-u, njihovu ponudu smatraju konkurentskom ponudom Agri  Europe. Dioničari Addiko banke koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a, naveli su.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem mrta iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Foto: Addiko  
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.