KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Do kraja juna očekuje se plan reorganizacije Zraka

Produžen rok za izradu stečajnog plana preduzeća za 30 dana

Do kraja juna očekuje se plan reorganizacije Zraka

U stečajnom postupku nad dužnikom ZRAK Dioničko društvo za preciznu mehaniku, optiku, optoelektroniku i elektromehaniku Sarajevo produžen je rok za izradu stečajnog plana za 30 dana. Stečajni upravnik Mesud Bogilović će stečajni plan dostaviti Općinskom sudu u Sarajevu najdalje do 24.juna 2024. godine.

Na Skupštini povjerilaca održanoj 25.marta 2024. godine naloženo je stečajnom upravniku izrada stečajnog plana, te dužnost da taj plan podnese sudu u roku od 60 dana od održavanja Skupštine povjerilaca. Podneskom kod suda 29.maja 2024. godine stečajni upravnik je zatražio produženje roka za podnošenje plana za period za 30 dana.

U zahtjevu je naveo da je za izradu plana reorganizacije angažovao Šefika Smlatića sa kojim je zaključio ugovor o djelu. Ugovorom se Smlatić obavezao da će poslove izvršiti u roku koji se odnosi na period reorganizacije i restrukturiranja društva.

Na drugoj sjednici odbora povjerilaca donesena je odluka o imenovanju sudskih vještaka građevinske, poljoprivredne i mašinske struke. Ovi nalazi će se koristiti prilikom izrade plana reorganizacije, što zahtijeva obiman posao vještačenja građevinskih objekata, zemljišta i opreme. Obzirom da izrada plana reorganizacije zahtijeva obimne poslove, angažovanje drugih osoba pored stečajnog upravnika, angažovanje stalni sudskih vještaka različitih struka, sud je utvrdio da postoje objektivni razlozi za produženje roka za podnošenje plana za još 30 dana, pa je ovo i dozvolio.

Stečaj u ZRAK-u je otvoren 23.maja 2023. godine.

Većinski vlasnik ZRAK-a, Vlada Fedeeracije,odlučila je da spasi kompaniju,u kojoj je obnovljena proizvodnja. i nastavljen ugovor za austrijsku kompaniju Hirtenberger za koju se rade nišanske sprave za minobacače.

Foto: Zrak

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

 

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.