KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Bh korporacija narasla na 27 firmi i 1.600 zaposlenih

Samo divizija za namještaj zapošljava oko 400 ljudi, a čine je tri kompanije MS & Wood iz Fojnice, Altmann i Aptha Furniture

Bh korporacija narasla na 27 firmi i 1.600 zaposlenih

Aptha Corp, jednu od vodećih korporacija u Bosni i Hercegovini, u svom sastavu ima 27 kompanija iz različitih branši i s različitim poslovnim djelatnostima, te više od 1600 uposlenih.

Ovu kompaniju posjetila je savjetnica za izvoz drvnog sektora u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH Lejla Međedović. Tokom posjete je s direktorom Ajdinom Softićem i kreativnom direktoricom Natašom Perković razgovarala o planovima kompanije u pristupu međunarodnom tržištu, u kojem značajnu aktivnost predstavlja izlaganje na međunarodnim sajmovima specijaliziranim za dizajn, namještaj i interijer. Posebno se diskuritalo o ideji i razvoju međunarodno višestruko nagrađivanog branda GoEs čije kolekcije poput Elle, Primum, Alpha te Dragonfly se nalaze u najotmjenijim privatnim i poslovnim prostorima širom svijeta.

- GoEs je stara grčka riječ za magiju, a magija je nešto nevjerojatno, izvanredno, jedinstveno. To je riječ koja najbolje opisuje naše proizvode. Izazivamo naše dizajnere i inženjere da, u našem suvremenom regionalnom centru za istraživanje i razvoj, stvaraju ono što će dizajnersku zajednicu ostaviti s pitanjem “kako”, a naše klijente zapanjiti osjećajem ljepote, istakla je kreativna direktorica Nataša Perković.

U okviru Aptha korporacije posluje divizija za namještaj koju čine tri kompanije: MS & Wood iz Fojnice, u kojoj se proizvodi namještaj za vodeći svjetski lanac IKEA i druge kupce, Altmann koji proizvodi pločasti namještaj za opremanje objekata te Aptha Furniture s pogonom u Hrasnici kod Sarajeva – u kojem se proizvodi jedan od najuspješnijih domaćih brandova dizajniranog namještaja – GoEs.

Cijela divizija za namještaj zapošljava oko 400 ljudi i posjeduje najsuvremenije tehnologije za obradu drveta – između ostalog, imaju posebnu mašinu za savijanje drveta na nove načine i jedini su u Bosni i Hercegovini koji koriste lasersku kantericu. 

- Poslovanje se odvija u skladu s trendovima cirkularnosti – proizvodnja namještaja je bazirana na „zero waste“ principu, jer se sav drveni otpad koristi za proizvodnju peleta. Korišteni materijali su ekološki prihvatljivi i certificirani, a kompanija teži i ka ozelenjavanju internog transporta prelaskom na obnovljive izvore energije, kazao nam je direktor i član uprave korporacije Ajdin Softić. 

GoEs i ostali domaći brandovi high-end namještaja, u sinergiji sa VTK/ STK BiH i drugim organizacijama za podršku kompanijama, zasigurno mogu kreirati i zajedničke projekte u cilju promicanja kulture vrhunskog industrijskog dizajna i tradicije oblikovanja drveta kao našeg strateškog opredjeljenja i kao elementa međunarodne afirmacije branda „Made in BiH“.

Foto:VTKBiH

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.