KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mercator u 2023. potonuo u gubitak od 46,7 miliona eura

U kompaniji nisu konkretno objasnili što je uzrokovalo tako visok gubitak

Mercator u 2023. potonuo u gubitak od 46,7 miliona eura

U usporedbi s Konzumom, koji je lani povećao dobit za četiri posto, na nešto više od 18 miliona eura, Mercator je godinu završio duboko u minusu. Kako je vidljivo iz nerevidiranih izvještaja, gubitak je iznosio čak 46,7 miliona eura. Prihodi od prodaje porasli su za četiri posto, što je manje od inflacije za hranu i bezalkoholna pića u Sloveniji (4,6 posto).

Mercator nije konkretno objasnio što je uzrokovalo tako visok gubitak. Kako su rekli, detalje će moći komentirati nakon objave godišnjeg izvještaja na stranicama Ajpesa.

“No, svakako je istina da su 2023. godinu poslovanje ne samo Mercatora, nego cjelokupne privrede, obilježila vrlo visoka povećanja svih vrsta troškova – energije, usluga, rada... Mercator je u posljednje vrijeme uložio mnogo resurse u nagrađivanju zaposlenika i konkurentnosti na tržištu - smanjenje maloprodajnih cijena - što su primijetili i naši kupci", rekli su u Mercatoru.

Operativna dobit (EBIT) Mercatora prošle je godine iznosila nešto više od deset miliona eura, što je dvije trećine manje nego godinu prije.

Foto: Mercator

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.