KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mostarski aerodrom se nada letovima Pegasusa u 2025. godini

Razgovori su bili dosta pozitivni, ne skrivam želju da Pegasus u ljetnom periodu leti dva puta sedmično iz Mostara, kazao je Đuzel

Mostarski aerodrom se nada letovima Pegasusa u 2025. godini

Aerodrom Mostar u pregovorima je s turskom niskotarifnom aviokompanijom Pegasus Airlines o pokretanju direktnih letova Mostar-Istanbul u 2025. godini.
- Razgovori su bili dosta pozitivni i oni su vidjeli naš potencijal. Ja ne skrivam želju da Pegasus u ljetnom periodu leti dva puta sedmično iz Mostara, kazao je direktor aerodroma Marko Đuzel u intervjuu za Anadolu Agency i dodao je da je plan da se to realizira naredne godine..
Đuzel je rekao kako Aerodrom Mostar nastoji povećati broj svojih destinacija na deset u 2025. godini. Trenutno se s ovog aerodroma može letjeti za Zagreb, Beograd, Rim, Minhen, Veronu i Bari, od kojih su Zagreb i Beograd cjelogodišnji program, a u narednih mjesec potvrditi će se još dodatne četiri rute. 

Posebno je Đuzel ponosan na uspostavljene redovne linije Mostar – Beograd za koju je kazao da je s popunjenošću od 80 posto putnika nadmašio očekivanja svih i da je kao trenutno najbolja linija mostarskog aerodroma značajna za jačanje saradnje na privrednom i turističkom planu.

- Mislim da bi ista priča bila i sa Istanbulom, odnosno sa Turskom jer narod dosta ljetuje na tom području i dosta smo privredno povezani, tako da mislim da bi imali korisnike iz svih sektora, a tu su i saradnje univerziteta i razmjene studenata i slično. Nama je prioritetno da pukušamo, uz Skandinaviju, doći i do tržišta Turske, kazao je Đuzel.

Aerodrom u Mostaru bi pod maksimalnim opterećenjem kapaciteta godišnje mogao primiti do 200.000 putnika, a Đuzel je naveo da su trenutno na četvrtini takvog prometa.

On je istakao da je aerodrom prije svega 12-13 mjeseci bio u velikoj krizi i skoro pred zatvaranjem, ali da je rukovodstvo uspjelo popraviti situaciju na način da je pokrenulo kampanju sufinansiranja aviokompanija i infrastrukturnim ulaganjima.
- Danas je Aerodrom Mostar fin međunarodni aerodrom sa redovnim letovima i charterima. Kada govorimo o međunarodnoj regulativi i standardima, ovaj aerodrom ispunjava sve što se traži za svaki međunarodni aerodrom i čak je ove godine drugi aerodrom iz BiH, pored onog u Sarajevu, koji je predao za certifikaciju po EASA-inim evropskim standardima i mi ćemo to završiti u naredna dva ili tri mjeseca“, naglasio je Đuzel.

Foto: Marko Đuzel

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.