KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Potpisan memorandum o proizvodnji električnog Twinga u Revozu

Proizvodnja će započeti 2026. godine, u početku će se svake godine proizvoditi 150.000 vozila

Potpisan memorandum o proizvodnji električnog Twinga u Revozu

Predstavnici slovenske vlade i francuskog proizvođača vozila Renault potpisali su danas u Novom Mestu memorandum o razumijevanju na temelju kojeg će se dorađena verzija električnog twinga proizvoditi u tvornici Revoz.
Proizvodnja će započeti 2026. godine, u početku će se svake godine proizvoditi 150.000 vozila. Visina investicije nije objavljena.

Memorandum o razumijevanju potpisali su na svečanosti u proizvodnim prostorima tvornice u Novom Mestu, u kojoj se od 1973. godine proizvode Renaultovi osobni automobili, premijer Robert Golob, potpredsjednik za industrijsko područje marke Renault Herbert Steiner i Direktor Revoza Jože Bele.

Donedavno su se u Revozu sklapali Renaultovi modeli Clio, Twingo i električni Twingo, no ove su godine završili proizvodnju starog Twinga i električnog Twinga, tako da se trenutno u jednoj smjeni sklapa samo model Clio 5 potpisan danas omogućit će održavanje proizvodnje automobila u Novom mestu, gdje je trenutno zaposleno 1400 ljudi.

Prvi je cilj, prema riječima predsjednika Uprave Revoza Jože Beleta, zadržati sadašnji broj zaposlenih, no kako je dodao, uspostavom novih procesa predviđaju i otvaranje novih radnih mjesta, posebice onih s višim dodanim. vrijednost. Potpisivanje memoranduma jamči im i stabilno poslovanje i napredak, kako u području digitalizacije tako i umjetne inteligencije, dekarbonizacije i održive mobilnosti, rekao je.

Prema memorandumu, Renault može računati na potporu države pri ulaganju u pokretanje proizvodnje novog modela. Vlada je investiciju prepoznala kao stratešku i izrazila snažnu volju za potporu proizvodnji električnih automobila u Revozu.

Pregovori su započeli prije godinu i pol, kada je budućnost Revoza bila vrlo neizvjesna, rekao je Golob, podsjetivši da je tvornica Novo Mesto tada bila suočena sa smanjenjem broja smjena i smanjenjem broja zaposlenih. Budućnost Revoza je vrlo neizvjesna, rekao je i dodao: "Danas potpisujemo obvezu Renaulta i Vlade da ćemo na ovoj lokaciji zajednički razvijati proizvodnu liniju za novi električni automobil."

"Električni automobili su budućnost", rekao je ministar gospodarstva Matjaž Han, dodavši kako potpisivanje memoranduma ne jamči samo tehnološki napredak, već i našu predanost održivom razvoju. Novom linijom električnih automobila ne jačamo samo svoju gospodarsku snagu, već i svoju ulogu na europskom i svjetskom tržištu, rekao je.

Renault je krajem prošle godine predstavio koncept novog električnog modela twingo. Riječ je o električnom modelu Twingo E-tech koji je, prema Steineru, odgovor na dekarbonizaciju, pitanje kvalitete zraka, cjenovno pristupačne električne mobilnosti i na kraju, ali ne manje važno, reindustrijalizacije Europe.

Prema Beletovim riječima, novi model električnog twinga izravno odgovara potrebama europskog tržišta automobila. Mali urbani gradski automobil navodno će biti dostupan kupcima za 20.000 eura.

Foto: Revoz

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.