KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Francuska elektroprivreda radit će studiju za nuklearku u Srbiji

Grupi ponuđača koju čini EDF iz Pariza i Egis Industries dodijeljen je ugovor za izradu studije o primjeni nuklearne energije u Srbiji

Francuska elektroprivreda radit će studiju za nuklearku u Srbiji

Grupi ponuđača koju čini francuska elektroprivreda EDF iz Pariza i Egis Industries iz Montreja, dodijeljen je ugovor za izradu studije o primjeni nuklearne energije u Srbiji. Za taj posao dobiće 120.000 EUR, bez PDV-a, podatak je koji stoji u Odluci o dodjeli ugovora koju je u petak potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Protiv ove odluke se naručiocu i republičkoj komisiji može podneti zahtjev za zaštitu prava u roku od 10 dana od dana objavljivanja rezultata tendera na Portalu javnih nabavki. Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije  je 19. juna objavilo javni poziv za izradu pomenute studije, a  na ovaj poziv stiglo je 9 ponuda.

Moguići povratak nuklearki u Srbiji najavio je u martu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.Mjesec kasnije sa Francuskom je  dogovoreno "razmatranje potencijala" za razoj civilnog nuklearnog programa

Suočena sa energetskom krizom, ali i obavezom gašenja termoelektrana na ugalj do 2050, odakle se proizvodi 70 poato električne energije, Srbija je odlučila da okonča decenijama dugu politiku zabrane izgradnje nuklearnih elektrana koja je u bivšoj SFRJ uvedena nakon havarije u Černobilu.

Njihova prednost je što, uz najmanje zagađenja, proizvode velike količine energije, a snabdijevanje je stabilno za razliku od obnovljivih izvora. Na drugoj strani su pitanja bezbjednosti i strahovi zbog akcidenata iz prošlosti.

U svijetu je aktivno oko 450 nuklearki.

U zavisnosti od strateških odluka vezanih za korišćenje nuklearne energije, prva nuklearna elektrana u Srbiji bi mogla da se pojavi na mreži prije 2050. godine, navedeno je u nacrtu "Strategije razvoja energetike u Srbiji do 2040. godine sa projekcijama do 2050“.

Foto: Pixabay

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.