KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Crna Gora će razvijati FNE kapacitete na Plantažama 13. Jul

Solarne elektrane će se graditi na zgradama i zemljištu u saradnji s državnom elektroprivredom Crne Gore

Crna Gora će razvijati FNE kapacitete na Plantažama 13. Jul

Crnogorski proizvođač vina 13 Jul-Plantaže namjerava instalirati solarne fotonaponske sisteme na svojim zgradama i zemljištu u saradnji s državnom elektroprivredom Crne Gore (EPCG),saopćeno je.
Dvije kompanije potpisale su memorandum o razumijevanju za zajednički razvoj projekata obnovljivih izvora energije, s ciljem povećanja udjela zelene energije u ukupnoj potrošnji i povećanja energetske učinkovitosti, priopćeno je iz EPCG.

Među planiranim projektima je ugradnja PV ssistema na krovovima zgrada u vlasništvu 13 jul-Plantaža ukupne snage oko 740 kW, te na parcelama vinara snage oko 5,7 MW.

Trenutno Plantaže godišnje troše oko milion eura, rekao je direktor vinarije Igor Čađenović.

Državni fondovi i državne agencije međusobno kontroliraju udio od preko 66 posto u 13 Jul-Plantažama, dok je ostatak u vlasništvu niza manjinskih dioničara, pokauju podaci berze.

U maju je EPCG priopćila da je njena podružnica za izgradnju solarnih polja EPCG Solar Gradnja instalirala oko 40 MW fotonaponskih sustava na 4300 krovova domaćinstava i poslovnih objekata u zemlji, kao dio projekta koji cilja na instalaciju ukupno 70 MW.
Foto: 13.Jul-Plantaže

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.