KOMPANIJE I TRŽIŠTA

ECB suspendirao prava glasa Alta Pay Group i Diplomat Pay u Addiko Bank

Banka je utvrdila da su dva subjekta zajednički stekli kvalificirani udio od ukupno 19,62% dionica Addiko Bank AG

ECB suspendirao prava glasa Alta Pay Group i Diplomat Pay u Addiko Bank

Europska centralna banka (ECB) u utorak je obavijestila Addiko Bank AG da je odredila da su Alta Pay Group d.o.o. i  Diplomat Pay d.o.o. zajednički stekli kvalificirani udio od ukupno 19,62% dionica Addiko Bank AG i nisu to prijavili FMA-u u skladu s člankom 20. stavkom 1. austrijskog Zakona o bankama.
ECB je također utvrdio da su u skladu s odjeljkom 20. stavkom 4. austrijskog Zakona o bankama (BWG). prava glasa u vezi s 9,63% dionica Addiko Bank AG koje drže Alta Pay Group i
9,99% dionica Addiko Bank AG, koje drži Diplomat, stoga suspendirana ex lege, tj. 12,75% od 27. marta 2024. i 19,62% od 22. jula 2024., dok ECB ne utvrdi da stjecanje udjela u skladu s Odjeljkom 20a Stavkom 2. ne bi bilo zabranjeno austrijskim zakonom o bankama.
Osim toga, ECB je objavio da u skladu s odjeljkom 20. stavkom 6. austrijskog Zakona o bankama Trgovački sud u Beču zatražio imenovanje povjerenika za prava glasa u mirovanju, a sud će obavijestiti o svojoj odluci da Alta Pay Group i Diplomat djeluju zajedno, da zajednički prelaze prag od 10% za kvalificirano sudjelovanje i da to nisu prrikazali u prijavi nadležnom tijelu (FMA)..
Nadalje, ECB je dodao da u slučaju da jedna od dvije spomenute strane ili strana koja djeluje zajedno s njima bez prethodne obavijesti u skladu s odjeljkom 20. stavkom 1. austrijskog  Zakona o bankarstvu bude sticala daljnje dionice u Addiko Bank AG, zakonska obustava glasačkih prava proširila bi se i na ove dionice.

Da,podsjetimo Alta Pay je sa povezanim subjektom Diplomat unijela zabunu  u aktulnu borbu za preuzimanje Addiko Bank, Ovi subjekti sa zakašnjenjem su prijavili transakcije kupnje dionica i objavom da imaju opcijske ugovore za stjecanje više od 30 osto udjela u banci. Takođe, bilo je nejasno da li je njihovo djelovanje povezano sa ponudom koju je za Addiko Bank objavio Agri Europe Cyprus. Na koncu, Alta Pay Grupa povukla je zahtjev za odobrenje regulatora za sticanje kvalifikovanog udjela od 10 odsto u kapitalu grupe Addiko Bank AG, a informaciju je saopćila Addiko Bank na osnovu obavijesti Austrijske agencije za finansijska tržišta. 

Intrervencijom ECB-a postaje jasno da su Alta Py i Diplomat stekli kvalificirano učešće i da su igrači u preuzimanju banke.

Objava ECB-a tako daje jasniju sliku u rasporedu snaga u Addiko Bank AG i pokazuje da NLB-ova ponuda za preuzimanje vjerovatno neće uspjeti.

Naime, NLB ultimativno želi steći minimalno 75  psoto Addiko Bank  ili ponuda neće uspjeti, ali dostizanje tog praga priječi činjenica da  Alta Pay i Diplomat, već sada imaju 19,62% dionica a Agri Europe posjeduje 9,99 posto, dakle već ukupno ova dva subjekta oko 30 posto udjela u banci. I ako bi otkupila sve dionice ostalih dioničara NLB bi dakle mogla steći maksimalno oko 70 posto Addika,

Da podsjetimo, ponude za preuzimanje Addiko Bank koje su podnijeli Agri Erope Cyprus i NLB ističu 16 avgusta. 

Foto: Addiko Bank

Foto: Addiko Bank

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.