KOMPANIJE I TRŽIŠTA

FEAL angažiran na fascinantnom projektu u Češkoj

Tvrtka iz Širokog Brijega najavila saradnju s partnerom SIPRAL u izgradnji Masaryk centra u Pragu

FEAL angažiran na fascinantnom projektu u Češkoj

Tvrtka FEAL iz Širokog Brijega najavila je suradnju s partnerom SIPRAL na fascinantnom projektu izgradnje Masaryk centra u Pragu.
Kako su izvijestili, njihovi aluminijski profili igrat će ključnu ulogu u stvaranju ovog impresivnog objekta moderne arhitekture.

Objekt je projektirao arhitektonski ured cijenjene Zahe Hadid. Širokobriješka tvrtka bit će angažirana na izradi profila koji će imati snažnu estetsku ulogu.
Djelo renomiranih arhitekata Masaryčka, nova zgrada u Pragu, izdvaja se svojim inovativnim dizajnom koji redefinira urbani prostor i poboljšava pristup ključnim javnim područjima. Ova impresivna zgrada s površinom od 28,000 kvadratnih metara nudi prostor za uredske i maloprodajne djelatnosti, odgovarajući na rastuće potrebe korporativnog sektora i moderne radne obrasce. Projektirali su je renomirani arhitekti Zaha Hadid Architects, a sastoji se od sedam katova na istočnom dijelu i devet katova na zapadnom dijelu, stvarajući dinamičnu vertikalnu kompoziciju koja se odražava u njenom dizajnu.
U sklopu modernizacije povijesne Masarykove željezničke stanice, koja uključuje izgradnju novog javnog trga djelomično iznad željezničkih pruga, Masaryčka će poboljšati pristup željezničkim platformama i omogućiti nove pješačke rute između Florenca i Hybernske na obje strane stanice, piše ArchDaily. Ova nova zgrada zamijenit će postojeći parking na Havličkovoj bulevaru novim javnim prostorom koji će omogućiti presjedanje između željeznica, tramvaja i autobusa, stvarajući prijatan ulaz u grad za putnike iz predgrađa, domaće putnike, kao i one koji koriste brzu željezničku povezanost koja se trenutno gradi prema međunarodnom aerodromu u Pragu.

Održivi objekt Masaryčka izgrađen je na zapuštenom mjestu koje je desetljećima stajalo neiskorišteno, u blizini željezničkih platformi na jugu, ulice Na Florenci na sjeveru i uzvišenog autoputa Wilsonova na istoku. Dizajn Masaryčke uspostavlja “dijalog” s arhitekturom i urbanizmom Starog Grada Praga, poznatog kao „zlatni grad stotinu tornjeva“.

Masaryčka teži LEED Platinum certifikaciji i koristi dvostruko izoliranu fasadu koja osigurava optimalnu prirodnu svjetlost u svim radnim i zajedničkim prostorima. Terase koje dijele dva objekta, dok slične terase na istočnoj fasadi omogućavaju svakom uredskom katu izravan pristup velikim vanjskim prostorima. Zajednički krovni vrtovi nude panoramske poglede na grad, piše portal Arch Daily.

Hibridnu ventilaciju podržava visokoučinkovito postrojenje sa sustavima povrata otpadne topline, dok se sustavi pametnog upravljanja zgrade kontinuirano prate i prilagođavaju kako bi smanjili potrošnju energije.

Sustavi s niskim protokom i reciklaža sive vode dodatno će smanjiti potrošnju vode u centru. Gradnja Masaryčke i nabavka materijala prioritizirali su lokalne dobavljače i materijale s visokim sadržajem recikliranog materijala kako bi se postigli ciljevi za utjecaj i operativni ugljični otisak postavljen od strane RIBA 2030 Climate Challenge.

Očekuje se da će radovi na Masarykovoj željezničkoj stanici, koja se renovira pored Masaryčke, biti završeni do 2026. godine. Renovacija zadržava postojeću povijesnu zgradu terminala i uključuje izgradnju novog javnog trga djelomično iznad pruga, omogućavajući pristup pojedinačnim platformama i izravan transfer na metro liniju B. Modernizacija stanice proširit će trenutni broj pruga sa sedam na devet i rekonstruirati sve platforme, opremu iznad pruga i napajanje, navodi Arch Daily.

Foto: Arch Daily

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.