KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Projekti vrijedni 16 mil KM: Solari na pogonima Alumine i Boksita

Realizacija ovog projekta dio je sveobuhvatnog programa novih vlasnika iz kompanije Pavgord

Projekti vrijedni 16 mil KM: Solari na pogonima Alumine i Boksita

Kompanija Alumina iz Zvornika planira veliki projekat izgradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite proizvodne potrebe, vrijedan 16 mil KM, najavljuje direktor ovog privrednog društva Zoran Stevanović.

Stevanović ističe da će u fabričkom krugu biti izgrađena solarna elektrana instalisane snage šest megavata, što će stvoriti uslove da se obezbijede značajne količine električne energije za potrebe rada fabrike.

- Realizacija ovog projekta dio je sveobuhvatnog programa koji planiramo da realizujemo u pogledu zelene energije vodeći se principima održivog razvoja, pa je tako u narednoj fazi planirana izgradnja solarne elektrane i u firmi Boksit iz Milića, koja, zajedno sa Aluminom i Pavgordom, čini grupaciju naših uspješnih kompanija - kazao je Stevanović za Srnu.

On navodi da će vrijednost ulaganja u ove projekte iznositi 16 mil KM, od kojih je za Aluminu predviđeno šest, a za Boksit 10 mil KM.

Trenutno se izvode radovi na montaži solarnih panela na objektima u bivšoj firmi Metalno, gdje je u toku izgradnja novog savremenog objekta za tehnički pregled vozila i terminala za teretna vozila. Riječ je o investiciji čiji je nosilac kompanija Alumina, saopštila je Služba komanije za odnose s javnošću.

- Moramo pratiti trendove kakvi su zastupljeni u EU, uz što veće učešće u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Ugradnja solarnih panela je posebno bitna i u pogledu racionalizacije poslovanja s obzirom na to da električna energija čini značajnu stavka u troškovima proizvodnje ove kompanije - ukazuje Stevanović.

Na postojećim objektima Alumine, kao i na objektima koji su u izgradnji - višenamjenski objekat kod teretne kapije fabrike, objekat skladišta gotovih proizvoda, nadstrešnica prema pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, biće postavljeni solarni paneli ukupne snage 4.700 kilovat-pikova.

Ukupna površina krova u krugu Alumine na koje će biti postavljeni solarni paneli iznosiće oko 25.000 metara kvadratnih, dok je plan da se u krugu Boksita instaliraju solarni paneli od 10.000 kilovat-pikova.

Foto:Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.