KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Albanija otvorila tender za 5G frekvencije

Postupkom dodjele prava korištenja u frekvencijskom pojasu 3400-3800 MHz predviđeno je dodjeljivanje pet prava korištenja

Albanija otvorila tender za 5G frekvencije

Albansko tijelo za elektroničke i poštanske komunikacije, AKEP, priopćilo je da je otvorilo natječaj za korištenje radijskih frekvencija u pojasu 3400-3800 MHz, potrebnih za postavljanje telekomunikacijske mreže pete generacije (5G).

Postupkom dodjele prava korištenja u frekvencijskom pojasu 3400-3800 MHz predviđeno je dodjeljivanje pet prava korištenja u ovom pojasu, i to dva s opsegom spektra od 80 MHz i tri s opsegom spektra od 40 MHz.

Za blokove s opsegom spektra od 80 MHz minimalni iznos ponuda sudionika natječaja mora biti 3 miliona i 62 4hiljade eura. Za blokove s opsegom spektra od 40 MHz minimalna vrijednost ponude mora biti milion i 812 hiljada eura.
U slučaju da AKEP uspije uspješno iskoristiti cijeli raspoloživi frekvencijski spektar, minimalni iznos koji će državni budžet imati koristi od ovog procesa računa se na oko 12,7 miliona eura.

Jedini kriterij ocjenjivanja za određivanje pobjedničkih ponuda bit će njihova cijena. Pravilnikom o natječaju predviđeno je da se cijena ponude može platiti u dvije rate, i to prva rata od 50% u roku od sedam dana od primitka obavijesti o pobjedniku, a druga rata od 50% u roku od šest mjeseci od davanja pojedinačne saglasnosti.

Minimalna cijena postavljena na natječaju znatno je viša u odnosu na susjedne zemlje. Na primjer, na Kosovu su prava korištenja veće količine spektra (100 MHz u odnosu na 80 MHz u slučaju Albanije) dodijeljena po cijeni od oko 2 miliona eura. U Sjevernoj Makedoniji pravo korištenja u istom pojasu, uvijek za količinu spektra od 100 MHz, dano je na korištenje za 3 miliona eura.
Viša cijena može se argumentirati većom populacijom u odnosu na susjedne zemlje, iako je posljednji popis stanovništva pokazao značajno smanjenje, na 2,4 miliona stanovnika.

Prema pravilniku o tržišnom natjecanju, jedan ponuditelj ne može dobiti više od tri prava korištenja ili ukupno 160 MHz spektra.

U teoriji, proces također stvara prostor za ulazak novih operatera na mobilno tržište. Međutim, uzimajući u obzir malu veličinu albanskog tržišta i velika ulaganja potrebna za uspostavu mreža, u praksi se procjenjuje malim izgledima za ulazak novih operatera mobilne mreže (MNO).

Rok za dostavu ponuda je 17. oktobar ove godine, kada će se otvoriti dostavljene ponude. Vrijeme početka korištenja frekvencija bit će najkasnije 6 mjeseci od datuma uređaja s Individualnom autorizacijom.

Uvjeti natječaja zahtijevaju pokrivenost 55% stanovništva 5G uslugama do 2027. i 85% stanovništva do 2030. Što se tiče uvjeta pokrivenosti teritorija, natječajna uredba zahtijeva pokrivenost 5G uslugama u ovlaštenom pojasu (dio spektar 3,4 GHz - 3,8 GHz), do kraja 2025. u lukama Durrës, Vlorë, Shengjin, Sarandë, Porto Romano, zračnim lukama Tirana, Kukës i Vlora, industrijskoj zoni Tirana - Durrës i bolničkim centrima u Tirani .

U međuvremenu, rok za produženje 5G usluga u svim gradovima Albanije bit će 2028.

Prema AKEP-u, generacija 5G mobilnih sistema može teoretski povećati brzinu podataka 4G mreža za više od 10 puta, poboljšanjem tehnika korištenja frekvencije. No, ako se pozovemo na podatke iz mjerenja operatora koji su proteklih godina implementirali 5G mreže, promjene u praksi nisu tih dimenzija.

Prosječna brzina preuzimanja podataka na 5G mrežama otprilike je dvostruko veća od 4G mreža, ali još uvijek jako varira, ovisno o operaterima.

Specijalizirane tvrtke za mjerenje brzine interneta, poput Ookle, procijenile su prosječnu brzinu 5G mreža u 2022. na oko 168 Mbps (megabita u sekundi). Uvijek uzimajući u obzir ova mjerenja, prosječna brzina za pojedine operatere u Europi dosegla je približno 600 Mbps.

Te su brzine sigurno veće u usporedbi s prosječnim nivoima trenutnih 4G mreža, ali za većinu pojedinačnih korisnika ne čine veliku razliku u iskustvu uobičajenog korištenja interneta.

No očekuje se da će 5G mreže ponuditi veće kapacitete i šire perspektive, posebice u širenju usluga za tvrtke.

Optimalna pokrivenost mobilnim širokopojasnim internetskim mrežama za Albaniju je važna i zato što je zemlja među najzaostalijim u Europi u pokrivenosti fiksnim mrežama..

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.