KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvati preuzeli još jednu slovensku prehrambenu tvrtku

Sa novim strateškim partnerom Panvita planira ubrzati širenje na tržišta jugoistočne Europe

Hrvati preuzeli još jednu slovensku prehrambenu tvrtku

Hrvati su preuzeli još jednu slovensku prehrambenu tvrtku. Grupacija Bosqar je od tvrtki Regal - Trgovina, te Imo-Real i Imo-Rent. odnosno porodice Polanič kupila 51% udjela u poljoprivredno-prehrambenom poduzeću Panvita.

Hrvatska tvrtka Mplus, koja je sredinom juna promijenila ime u Bosqar, dobila je 4.septembra od slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dopuštenje za preuzimanje grupe Panvita. Tvrtka je početkom maja potpisala ugovor o kupnji 51 posto Panvite i kreće u proceduru njene dokapitalizacije. 

Za većinski udio murskosoboške prehrambene tvrtke izvojeno je 50 miliona eura, priopćile su obje tvrtke. Dokapitalizacijom Panvita planira ubrzati širenje na tržišta jugoistočne Europe.

"Hrvatsku grupu identificirali smo kao najboljeg strateškog partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite i nove grupe kao vodeće prehrambene kompanije u regiji. Strateškim akvizicijama i konsolidacijama unutar sektora u regiji, kao nadogradnjom višedesetljetne ekspertize tima u Panviti, u partnerstvu ćemo osigurati dodatni kapital i znanje potrebno za rast i realizaciju naših planova", poručio je CEO Grupe Panvita Peter Polanič. .

Upravi Panvite, koju uz Polaniča trenutno čine predsjednik Uprave Toni Balažič, u okviru partnerstva pridružio se Bosqarov finansijski direktor i predsjednik Nadzornog odbora Darko Horvat.

Kako se navodi u priopćenju, grupa će ostvariti 500 miliona eura prihoda nakon završetka ulaganja u Panvitu i odobrenja regulatora.

Grupacija Bosqar je u vlasništvu Stjepana Oreškovića. U 2021. godini hrvatski su mediji objavili da je druga najveća hrvatska tvrtka koja se bavi outsourcingom tehnologije, IT usluga i poslovnih procesa. 

Panvita je pretprošle godine proslavila stotu obljetnicu postojanja, au 2022. godini ostvarila je 117 miliona eura prihoda. Grupacija zapošljava više od 700 ljudi i obrađuje više od 3500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Na njemu uglavnom uzgaja pšenicu, uljanu repicu i sjemenske žitarice. Posljednjih godina raste i udio povrtlarstva, posebice jagoda, šparoga i maka, pokazuje posljednji objavljeni godišnje izvještaj.

Sjedište i uprava ostaju u Rakičanu, potvrdili su iz slovenske poljoprivredno-prehrambene tvrtke i najavili da će strateško partnerstvo značajno kapitalski ojačati grupu, omogućiti intenzivniji razvoj i proširiti planirani investicijski ciklus.

Foto: Panvita/Bosqar

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.