KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mercator u gubitku od gotovo 50 miliona eura

Revizori ukazuju na značajnu neizvjesnost koja bi mogla izazvati značajnu sumnju u sposobnost Mercatora da nastavi s neograničenim poslovanjem

Mercator u gubitku od gotovo 50 miliona eura

U Mercatoru, najvećem trgovcu u Sloveniji, lani su prihodi od prodaje porasli četiri posto, na 1,31 milijardu eura. Oko 80 posto svih prihoda od prodaje lani je ostvareno kroz osnovnu djelatnost, trgovinu na malo, a revizori ukazuju na značajnu neizvjesnost koja može dovesti u pitanje sposobnost Mercatora da nastavi poslovati.
Prihodi od prodaje Mercatora lani su porasli za nekoliko posto, ali je novčani tok iz poslovanja znatno smanjen.

Lani su troškovi poslovanja tvrtke porasli za preko 8,2 posto, odnosno 30,5 miliona, na 403,3 miliona eura. Tom rastu najviše su pridonijeli viši troškovi rada, 14,2 miliona eura, a zatim troškovi električne energije, koji su porasli na 12,1 milion eura. Novčani tok iz poslovanja (EBITDA), jedan od ključnih pokazatelja poslovanja kompanija, koji pokazuje koliko novca tvrtkama ostaje za otplatu kredita, investicije i isplatu dobiti vlasnicima, lani je pao gotovo upola i iznosio je 43,5 miliona eura. Izuzmemo li jednokratne poslovne događaje u prošloj i pretprošloj godini, prošlogodišnja EBITDA smanjena je za gotovo trećinu, na 45,1 milion eura. Prošlu godinu Mercator je završio duboko u minusu - gubitak je iznosio 47,84 miliona eura. Godinu prije tvrtka je ostvarila 12,24 miliona eura čiste dobiti.

 Mercator svoje poslovanje velikim dijelom finanaira dužničkim kapitalom; Krajem prošle godine tvrtka je imala dobrih 80 posto dužničkog kapitala od 785 milijuna eura bilančne sume. Tada je Mercator imao oko 227 milijoa eura kredita ili 125 miliona eura manje nego na kraju 2022. Dugovi Mercatora smanjeni su prijenosom vlasništva tvrtki kćeri u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori na Fortenova grupu. S druge strane, obaveze prema dobavljačima u promatranom su razdoblju porasle za 4,1 milion eura na 220,3 miliona eura.

Revizori ukazuju na značajnu neizvjesnost koja bi mogla izazvati značajnu sumnju u sposobnost Mercatora da nastavi s neograničenim poslovanjem. Naime, Mercator je jamac za isplatu obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, koje je izdao njegov vlasnik Fortenova grupa. Te obveznice dospijevaju u novembru, a Fortenova grupa na njih plaća kamatu od vrtoglavih 18 posto.

Nakon što su iz vlasničke strukture isključene sankcionirane ruske državne banke - Sberbank i VTB banka, koje su indirektno kontrolirale približno polovicu vlasničkog udjela Fortenova grupe, prema procjenama poznavatelja prilika u Fortenova grupi, moći će reprogramirati dospijeće 1,2 milijarde eura finansijskih obaveza. Kako objašnjavaju u Mercatoru, Fortenova grupa dobila je neobavezujuće ugovore o uvjetima te su započeli detaljni pregovori s ključnim vodećim regionalnim bankama koje bi mogle osigurati dugoročno refinancsranje. Istovremeno, Fortenova grupa je nizu međunarodnih finansijskih institucija proslijedila zahtjev za dostavu ponude za osiguranjem finansiranja.

Nakon gotovo godinu dana neizvjesnosti, od kada je Mercator prijavio planiranu koncentraciju s trgovačkim lancem Tuš, prije nekoliko dana donesena je odluka da ovaj natječajni postupak preuzima Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja ( AVK), koji bi mogla pregledati i Europska komisija. Prema neslužbenim podacima, za završetak zahtjevnog procesa bit će potrebno godinu i pol do dvije.

Foto: Mercator

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.