KOMPANIJE I TRŽIŠTA

AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Srbiji

Kroz ugovoro sa HTEC-om američki proizvođač čipova jača svoju prisutnost u regiji

AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Srbiji

Američka kompanija AMD otvorila novi centar za inženjerski dizajn u Srbiji, u Beogradu i u Nišu, jačajući svoje prisustvo u regionu Balkana. Novi centar za inženjerski dizajn će zapošljavati visokokvalifikovane softverske inženjere fokusirane na razvoj softverskih tehnologija optimizovanih za AMD-ove vodeće računarske platforme, uključujući AMD ROCm ™ softverski stek za AMD Instinct™ akceleratore centara podataka i AMD Radeon™ grafičke kartice. Inženjerski centar je uspostavljen ugovorom sa HTEC-om, globalnom kompanijom za tehnološke usluge.

"Softver ima kritičnu ulogu u otključavanju mogućnosti našeg vodećeg AMD hardvera. Naš novi centar za inženjerski dizajn će biti od ključnog značaja za omogućavanje dizajna i primjene budućih generacija AMD Instinct i Radeon akceleratora kako bi pomogli da se AI rješenja od kraja do kraja učine dostupnijim kupcima širom svijeta“, rekao je Andrej Zdravković, stariji potpredsednik i glavni softverski direktor u AMD-u.
"Naše investicije u Srbiji su svjedočanstvo snažnog inženjerskog talenta u regionu Balkana i uzbuđeni smo što ćemo sarađivati sa HTEC-om, lokalnim univerzitetima i živahnim ekosistemom u Beogradu i Nišu dok produbljujemo naše prisustvo u regionu u narednim godinama.“

„Kao AMD-ov dugogodišnji partner u inženjerskom, zadovoljstvo nam je što smo podržali uspješno uspostavljanje njegovog novog dizajnerskog centra u Srbiji. AMD-ove investicije će dodatno doprinijeti kontinuiranom rastu tehnološkog ekosistema u Srbiji“, rekao je Aleksandar Čabrilo , generalni izvršni direktor HTEC-a.

 Pod vođstvom industrijskog veterana Đorđa Simića, timovi AMD-a će  se fokusirati na   razvoj   AI, grafičkih i softverskih tehnologija za upotrebu u više proizvoda, kao i na optimizaciju alata, biblioteka i modela otvorenog koda kako bi bili jednostavniji i skalabilniji za pokretanje najnovijih AI aplikacija na AMD hardveru.

AMD je nedavno proširio svoje inženjersko prisustvo u regionu Balkana otvaranjem centra za istraživanje i razvoj 2021. godine u Jašiju, Rumunija.

Foto: HTEC

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.