KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Srbija: Ozvaničen početak serijske proizvodnje guma u Linglong-u

Linglong je jako važan za Srbiju, ubjedljivo najveća grinfild investicija, rekao je Vučić

Srbija: Ozvaničen početak serijske proizvodnje guma u Linglong-u

U kineskoj fabrici guma Linglong, koja je izgrađena u Zrenjaninu, gradu na sjeveru Srbije, ozvaničea je u petak,13.septembra, serijska proizvodnja automobilskih guma..

Gradnja fabrike Linglonga počela je u martu 2019, a prema najavama, zaposliće 1.200 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje.Vrijednost investicije veća je od milijardu dolara.

-Linglong je jako važan za Srbiju, ubedljivo najveća grinfild investicija ostvarena na teritoriji Srbije. Želim da svi znaju da ništa od ovoga ne bi bilo da nije prijateljstva i pomoći predsjednika Si Đinpinga, rekao je povodom otvorenja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

.Fabrika se prostire na površini od 130 hektara i započela je proizvodnju prošle godine.

Dugu izgradnju ove fabrike pratile su optužbe u vezi sa lošim uslovima rada zaposlenih na izgradnji fabrike, sumnje na prinudni rad, prigovori na kršenje zakona u oblasti gradnje i zaštite životne sredine. Fabruika je izgrađena na poklonjenom državnom zemljištu od gotovo sto hektara, uz 76 miliona eura odobrenih državnih subvencija.

Kompanija Linglong prodaje gume u više od 180 zemalja, a ima pet fabrika u Kini i još jednu u Tajlandu i 2023. je proizvela 79 miliona guma.

Foto.: Linglong

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.