KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Pozitivno mišljenje Uprave i NO o ponudi za preuzimanje Bihaćke pivovare

Stanić grupa ima namjeru revitalizirati poslovanje društva koje godinama gubi tržišnu poziciju

Pozitivno mišljenje Uprave i NO o ponudi za preuzimanje Bihaćke pivovare

Uprava i Nadzorni odbor Bihaćke pivovare izrazili su pozitivno mišljenje prema ponudi Svjetlana Stanića o preuzimanju društva. 
Oni smatraju da je ponuđena cijena od 0,86 KM po dionici prihvatljiva, iako je niža od iznosa nominalne vrijednosti dionica (10,97 KM), a definirana je u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava. 
U mišljenju se podsjeća da Bihaćka pivovara ostvaruje negativan rezultatu posljednja dva poslovna razdoblja, pri čemu gubitak za 2023. godinu iznosi 1,75 miliona KM, a za 2022. godinu ¸oko 1,6 miliona KM. Pema aktuelnim pokazateljima i za 2024. godinu se očekuje negativan poslovni rezulčtat. 

- Ponuđač ima namjeru steći pojedinačnu kotnrolu na Bihaćkom pivovarom, a snagom svoje poslovne grupe ima namjeru revitalizirati poslovanje društva koje godinama gubi tržišnu poziciju i u kojem je potrebno poduzeti značajna financijska ulaganja. Uprava i nadzorni odbor smatraju da ponuđač ima jasnu viziju, kapacitet i mogućnosti unaprijediti poslovanje Bihaćke pviovare, etablirati poziciju na tržištu piva, a također u narednom periodu i dodatno zapošljavati, sitiče se u mišljenju.

Kreševski biznismen Svjetlan Stanić preuzeo je kontrolni paket od oko 51 posto dionica u Bihaćkoj pivovari i objavio je ponudu za preuzimanje i ostalih dionica.

Medijima je kazao da se Bihaćka pivovara sa proizvodnim kapacitetima i asortimanom idealno uklapa u poslovnu viziju Stanić grupacije temeljenu na tržišnoj poziciji i etabliranim brandovima te gotovo tridesetogodišnjoj saradnji grupacije s Heinekenom, čiji su ekskluzivni distributer za BiH i u čemu vidi potencijal za proširenje zajedničke saradnje na tržištima regije i izvan distribucije. 

Foto: Svjetlan Stanić
 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.