KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mastercard omogućio Google Pay za beskontaktna plaćanja

Novom uslugom dostupnom u BiH, građanima je omugućena lakoća, brzina i bezbrižnost pri beskontaktnom plaćanju

Mastercard omogućio Google Pay za beskontaktna plaćanja

Google Pay je usluga koju korisnici diljem svijeta koriste već dugi niz godina, a sada je stigla i na tržište BiH  što je vijest koja je obradovala mnoge građane u našoj zemlji. Za samo tržište BiH koje je već na putu ka digitalnoj transformaciji, lansiranje usluge Google Pay koje je omogućila kompanija Mastercard, od izuzetne je važnosti jer će učiniti da se podstaknu napori kako bi se ubrzalo usvanjanje digitalnih plaćanja visoke sigurnosti koja su u skladu sa modernim trendovima u tehnologiji plaćanja širom svijeta.

Kao vodeća tehnološka kompanija u globalnoj industriji plaćanja, Mastercard je u saradnji sa kompanijom Google radila na lansiranju Google Pay usluge u Bosni i Hercegovini, jačajući time digitalno i bezgotovinsko plaćanje na tržištu. Novom uslugom dostupnom u BiH, građanima je omugućena lakoća, brzina i bezbrižnost pri beskontaktnom plaćanju. Vrhunske sigurnosne tehnologije kontinuirano pozicioniraju Mastercard kao partnera kojeg jednako biraju banke, korisnici i kompanije. Stoga, korisnici ne treba da brinu o sigurnosti transakcija kada plaćaju Mastercard karticom kroz Google Pay uslugu. Za potrošače i trgovce na malo, svaka kupovina obavljena Mastercard karticom koristeći Google Pay nudi sve prednosti i sigurnost transakcija koje imate sa fizičkom Mastercard karticom.

Prema Mastercard Indeksu novih plaćanja za 2022., 48% potrošača u Evropi i 61% u svijetu povećalo je korištenje barem jednog digitalnog načina plaćanja u prošloj godini, uključujući digitalne kartice, SMS plaćanja, aplikacije za digitalni prenos novca i usluge instant plaćanja. Zato ne čudi ni činjnica da je taj trend prisutan i u našoj zemlji, pa građani BiH sve više biraju beskontaktne i digitalne načine plaćanja, jer su to najpraktičnije i najsigurnije metode plaćanja, a savremenim okruženjem u kome svi već mobilne telefone imamo sa sobom i na njih se oslanjamo u  svakom trenutku, očekivano je da korisnici danas sve više koriste mobilna plaćanja.

Google Pay rješenje u BiH je namijenjeno korisnicima Android i WearOS operativnih sistema, a trenutno je dostupno korisnicima Mastercard kartica NLB Banke Sarajevo i NLB Banke Banja Luka. Plaćanja Mastercard karticama kroz Google Pay obavljaju se beskontaktno, na svim lokacijama gdje su beskontaktna plaćanja prihvaćena, a sve što je potrebno je da korisnici sa sobom nose samo mobilni telefon ili neki drugi prenosivi uređaj koji podržava NFC tehnologiju.

Šta obezbjeđuje sigurnost transakcija Mastercard karticama kroz Google Pay?

Odgovor je jednostavan – Mastercard tehnologija tokenizacije. Plaćanje putem Google Pay usluge donosi dodatni stepen bezbjednosti zahvaljujući ovoj tehnologiji. Riječ je o tehnologiji koja štiti informacije o korisniku kartice time što mijenja brojeve računa jedinstvenim zamjenskim brojem ili “tokenom”. Naime, tokenizacija smanjuje potencijal za zloupotrebe koje se eventualno mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu. Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj sa trgovcem se dijeli token, a ne pravi broj kartice.

Korisnik usluge podatke o kartici čuva u digitalnom obliku u okviru Google Pay digitalnog novčanika, a kad želi da plati proizvod ili uslugu, telefon ili sat prisloni neposredno na POS terminal i izvršava plaćanje traženog iznosa. Google Pay je moguće koristiti na mjestima prodaje bez potrebe za traženjem novčanika ili ukucavaja PIN na terminalu za plaćanje, a nije potrebna ni internetska veza.

Kao dio globalnih rješenja koja je kompanija Mastercard dovela na lokalno tržište, građani sada mogu izabrati i Google Pay uslugu, te se tako BiH pridružila zajednici od 60 zemalja i teritorija u kojima Google Pay korisnicima pruža brz, lak i siguran način plaćanja putem mobilnih telefona i drugih prenosivih uređaja sa NFC tehnologijom.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.