KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Zrak se vraća na tržište, uposleno 30 radnika

Inspekcija austrijske kompanije utvrdila je da nišanske sprave koje Zrak radi za njih zadovoljavaju tražene parametre

Zrak se vraća na tržište, uposleno 30 radnika

U preduzću namjenske industrije Zrak”  Sarajevo, u većinskom državnom vlasništvu, ponovo radi ukupno 30 radnika, od 49 koliko ih je radilo prije stečaja. Nastavlja se ugovor sa firmom iz Austrije, a kompanija je pred potpisivanjem novih ugovora.

Stečajni upravnik Mesud Bogilović je za Vijesti.ba potvrdio da su pred 'Zrakom' potpisi novih velikih ugovora, te će u narednom periodu biti potrebno još radnika u proizvodnji.

- U današnje vrijeme gašenje firmi namjenske industrije može ukazivati samo na nečije loše namjere i prikrivenu želju za ostvarenjem nekog ličnog interesa. Od "Zraka" nismo odustali iako su mu bili namijenili smrtnu kaznu. Pokazalo se da smo ispravno odlučili. U kratkom periodu, zajedničkim naporom sa stečajnim upravnikom uspjeli smo pronaći nove poslove i vratiti određeni broj radnika. Još uvijek smo daleko od cilja. Ovo je samo jedan od primjera koji nam pokazuje da trebamo biti uporni i tražiti rješenja. Odustati od borbe nije opcija, poručio je ranije Nikšić.

Jučer su u posjeti kompaniji bili i predstavnici austrijske kompanije Hirtenberger za koju je Zrak izradio nišanske sprave za minobacače. Inspekcija austrijske kompanije utvrdila je da nišanske sprave zadovoljavaju sve tražene parametre, te se u narednom period očekuje njihva isporuka u Austriju. Kako je potvrđeno, plan je da nakon isporuke 50 nišanskih sprava, 'Zrak' do kraja godine za Austrijance izradi još 80 komada.

Foto: Premijer Nermin Nikšić - Facebook

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.