KOMPANIJE I TRŽIŠTA

LB.Profile predstavio mašinu od 4,5 mil KM

Nova proizvodna linija omogućiće povećanje kapaciteta proizvodnje dobojskog preduzeća i do 40 procenata

LB.Profile predstavio mašinu od 4,5 mil KM

Mašina vrijedna 4,5 miliona maraka stigla je u dobojsku fabriku za proizvodnju PVC profila LB.Profile. Jedina je na Balkanu i lokalnom preduzeću omogućiće povećanje kapaciteta proizvodnje i do 40 procenata. Stare su proizvodile dva metra, nova će u pogonu u minutu raditi četiri i po metra profila.
- Mi možemo dnevno proizvest 28 paleta profila što je otprilike u prozorima nekih 5 do 6 šlepera gotovih prozora iz jednog dana naše proizvodnje, kaže Ermin Halilović, mašinski inženjer.

Podizanje kvaliteta rada omogućiće izlazak i na njemačko tržište. Do sada su godšnji obim proizvodnje od 100 miliona maraka plasirali na tržište Holandije.

- Trenutno iz ovog kruga izlazi oko 50 šlepera mjesečno prozora vrata i kliznih stijena i 5 do 7 šlepera profila samostalno. Sve je izvoz za Zapa, kaže Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije LB Profile"

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja kaže da ga raduje investicija preko 4,5 miliona u vidu mašine koja ubrazava proces proizvodnje, što znači da će finansijski i parametri  vezani za izvoz da se povećaju.

Kompanija je do sada samo u Doboj uložila više od 70 miliona maraka. U krugu nekadašnje Bosanke imaju tri fabrike, a novom mašinim zaokružen je proces proizvodnje stolarije.   

Mašina je automatska i za njom radi jedan čovjek. U firmi su 352 zaposlena, raspoređeni se u tri smjene i imaju  mogućnost napredovanja u poslu.

Foto: printscreen ATV

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.