Jedan od najpoznatijih prehrambenih brendova Bosne i Hercegovine, livanjski sir, dobio je na svjetskoj sceni novu potvrdu kvalitete. Naime, na najprestižnijem svjetskom natjecanju, livanjski sir osvojio je 3 medalje, jednu zlatnu i dvije brončane.
Ponosni su u Mljekari Livno na svoje posljednje uspjehe na World Cheese Awardsu održanom u Bernu, jer kad Švicarci daju nagradu za sir, na natjecanju koje se inače u svijetu doživljava kao oskar za sireve, e onda je to posebna stvar. U najvećoj konkurenciji do sada, na natjecanju od oko 5 i pol hiljada sireva iz 46 zemalja – žiri od čak 256 gastro stručnjaka - prepoznao je kvalitetu livanjskog sira i nagradio je sa jednom zlatnom i dvije brončane medalje.
Koliko su dobre rezultate postigli, govore i rezultati ocjenjivanja, pa je tako sir koji je odnio prvo mjesto osvojio 32 boda od mogućih 35 i čak 19 od mogućih 20 bodova za aromu, odnosno okus sira. Mnogi se pitaju, u čemu je tajna livanjskog sira, izvještava RTV HZHB.
Iako se tehnologija u proizvodnja kroz godine donekle mijenja, receptura više-manje ostaje ista. Tradicija proizvodnje sira u Livnu je nešto što se ne može kupiti ili naučiti preko noći. Godinama i generacijama već, vrijedne ruke livnjaka pažljivo stvaraju i njeguju svaki zlatni kolut.
Foto: Mljekara Livno