KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Grupa Triglav povećala obim poslovanja u BiH za 1%

Sa 9,1-postotnim tržišnim udjelom Grupa je zadržala četvrto mjesto na cjelokupnom području BiH

Grupa Triglav povećala obim poslovanja u BiH za 1%

GrupaTriglav je u prvoj polovini 2023.godine na cijelom području BiH (uključujući Republiku Srpsku i Federaciju BiH) povećala cjelokupan obim poslovanja za 1 procenat u odnosu na isti period prethodne godine, na 27 miliona eura.

Sa 9,1-postotnim tržišnim udjelom Grupa je zadržala četvrto mjesto na cjelokupnom području BiH, na tržištu Republike Srpske su osiguravajuća društva Grupe Triglav (Triglav osiguranje, Banja Luka i Triglav Osiguranje, Sarajevo) sa tržišnim učešćem 6,8 procenata zajedno ostvarila šesto mjesto.

- U prvih šest mjeseci 2023. godine u Triglav osiguranju Banja Luka, smo dobro poslovali u svim segmentima i na osnovu toga zadržali stečene pozicije na tržištu. Ovi rezultati poslovanja potvrđuju uspješno sprovođenje zacrtanih ciljeva, uprkos izuzetno složenim tržišnim okolnostima. Naš pristup na tržištu ostaje proaktivan sa fokusom na osluškivanje potrebe naših osiguranika. Primjer koji ide u tom pravcu je formiranje paketa dobrovoljnih vidova osiguranja koji se mogu zaključiti uz polisu autoodgovornosti. Na taj način nudimo najcjelovitiju zaštitu imovinskog interesa osiguranika u pogledu korišćenja vozila na našem tržištu po sniženim, paketnim cijenama,  izjavio je ovom prilikom Janez Rožmarin, direktor Triglav osiguranja, Banja Luka.

Triglav Osiguranje Sarajevo je u prvom polugodištu 2023. godine sa tržišnim udjelom od 10,2% zadržalo četvrtu poziciju na tržištu Federacije BiH. Ukupan obim poslovanja je porastao za 1 procenat u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi 27 miliona eura.

Predsjednik Uprave Triglav Osiguranja, Sarajevo, Edib Galijatović, je ovim povodom izjavio: - Uprkos jakoj konkurenciji, te uvećanim inflatornim i makroekonomskim pritiscima usljed globalnih poremećaja, zadovoljni smo poslovanjem. Kao i do sada, fokusirani smo na potrebe naših klijenata za što boljom ponudom. Upravo nam je želja da razvijemo i pružimo što bolju uslugu za klijente omogućila da ove godine proslavimo 30 godina poslovanja, na šta smo posebno ponosni. 
Inače, Triglav grupa ostvarilaje  poslovni rezultat prije oporezivanja od 10,5 miliona eura. Ovogodišnje neočekivano ograničenje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji izazvalo je visok gubitak u segmentu zdravstvenog osiguranja, koji je na polugodišnjem nivou iznosio 30,9 miliona eura, što se značajno odražava i na polugodišnji rezultat Grupe Triglav.

Prirodne katastrofe u Sloveniji i regionu, posebno oluje, tuče i poplave u julu i avgustu, izazvale su istorijski visoke gubitke za Grupu Triglav. Njihova trenutna procjena dostiže između 150 i 200 miliona eura. Uzimajući u obzir reosiguravajuće zaštite, procjenjuje se da će njihov negativan uticaj na dobit Grupe biti između 40 i 50 miliona eura. Grupa procjenjuje da će zbog gubitaka u segmentu zdravstvenog osiguranja i šteta od prirodnih katastrofa njen cjelogodišnji poslovni rezultat prije oporezivanja biti oko 80 posto manji od planiranog.

Procjena je zasnovana na pretpostavci normalnih odštetnih zahtjeva do kraja godine.

Uprkos zahtjevnim okolnostima, Grupa održava kapitalizaciju na odgovarajućem nivou i adekvatno je likvidna. Čak i u zahtjevnim okolnostima, dosljedno sprovodi strategiju u pravcu rasta, razvoja i održivih ambicija.

Foto: Triglav Osiguranje Banja Luka

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.