KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mostarski aerodrom se okreće klasičnim avioprijevoznicima

Zračna luka Mostar se nalazi u jednom izrazito nezahvalnom području sa dosta okolnih planina, što je niskotarifnim kompanijama veliki problem, kazao je Đuzel

Mostarski aerodrom se okreće klasičnim avioprijevoznicima

Aerodrom Mostar  se okreće širenju saradnje sa Croatis Airlinesom i dovođenju klasičnih avioprijevoznika budući da pregovori sa niskotarifnim kompanijama nailaze na teškoće. Aerodrom je u pregovorima s različitim kompanijama, ali nosi se i sa objektivnim problemima poput teškog fizičkog pristupa. - Zračna luka Mostar se nalazi u jednom izrazito nezahvalnom području sa dosta okolnih planina, što je niskotarifnim kompanijama veliki problem, i to one iznose kao jedan od glavnih razloga smatrajući zračnu luku komplicirnaom za polijetanje i slijetanje, kazao je za RTV HZHB direktor mostarskog aerodroma Marko Đuzel. 

Stoga je aerodrom odlučio da se okrene pregovorima sa klasičnim avioprijevoznicima. - Mi ćemo i dalje pokušavati pregovarati, a kao aleternativnu opciju opredijelili smo se za drugi pravac, a to je da širimo letove sa Croatia Arilinesom i da pokušamo dovesti što više klasičnih avioprijevoznika, rekao je Đuzel. 

One je napomenuo da je mostarski aerodrom u augustu ostvario brojku od 5 838 putnika, šo je gotovo 70% od broja putnika iz istog mjeseca 2019. godine. Subvencionirana linija Mostar-Zagreb, koja je startala prije pet mjeseci, dobro je zaživjela, a u posljednje vrijeme bilježi se maksimalna popunjenost letova. 
Stručnjak za avijaciju Alen Šćurić kaže da  brojke mostarskog aerodromea nisu tako loše, ako se primjerice poredi s osječkim aerodromom koji ima puno više linija, a tek nekih oko 1.000 putnika više. Naglašava da Mostar kao turistički, sveučilišni i grad blizu Međugorju ima potencijal za veći promet, stvar je samo hoće li svijet uploviti u mirnija vremena bez krize, te koliko će biti spsoobna sama uprava da bi se subvencije počele isplaćivati kroz više dolazaka.

Foto: Aerodrom Mostar

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.