KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Protestovali radnici ArcelorMittala Zenica

Sve ovo što sindikat traži bi koštalo kompaniju na godišnjem nivou oko 15 miliona KM, istakao je Mujkanović

Protestovali radnici ArcelorMittala Zenica

Nekoliko stotina radnika kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) protestovalo je u petak ispred upravne zgrade tog preduzeća, kako bi izrazilo nepotpisivanjem novog pojedinačnog kolektivnog ugovora nakon što im je prethodni istekao 31. maja.

Radnici su uz glasne povike i uz pištaljke izražavali nezadovoljstvo odnosnom kompanije prema njima.

- Kompanija definitivno nema razumijevanja za naše probleme. Niko nas nije kontaktirao, a mi smo na raspolaganju i dalje. Nisu bitni sati, mi smo uvijek tu da riješimo problem u našoj kući - kazao je predsjednik Sindikata AMZ- a Rašid Fetić.

On je istakao kako novim kolektivnim ugovorom zahtijevaju povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok i uslove rada, regres te novčane naknade za vjerske praznike.

- Kada sve uzmemo u obzir, to je povećanje za 25-30 posto - istakao je Fetić.

Dodao je da više od 70 posto, od ukupno 2200 zaposlenih, ima plaću manju od 1.000 KM.

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK, istakao je da rashodi ArcelorMittala bili uvećani za manje od jedan posto na godišnjem nivou , ako bi kompanija u potpunosti prihvatila zahtjeve sindikata.

- Sve ovo što sindikat traži bi koštalo kompaniju na godišnjem nivou oko 15 miliona KM, istakao je Mujkanović.

Na protestima je poručeno kako će u utorak biti održana sjednica Predsjedništva Sindikata, a u četvrtak, 28. septembra, Skupštinu Sindikata AMZ-a, na kojoj će se razmatrati mogućnost stupanja u generalni štrajk. 

Radnicima se nije obratio niko iz Uprave, ali oni su odlučni da će 2. oktobra na isti način dočekati novog direktora Jeana Faddy Azzi, koji će zamijeniti Nikhil Mehtu.

Foto: printscreen FTV

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.