KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Kasni restrukturiranje rudnika, EPBiH uvećava pozajmice

EP BiH će povećati iznos pozajmica rudnicima za 75 miliona KM, a takođe mijenja i odluku o pretvorbi avansa u dugoročne pozajmice

Kasni restrukturiranje rudnika, EPBiH uvećava pozajmice

Elektroprivreda BiH će izmijneiti odluku o pretvorbi uplaćenih a neopravdanih avansa  zavisnim društvima-rudnicima uglja u dugoročne pozajmice iz maja 2021. budući da rudnici uglja nisu u mogućnosti da izvršavaju mjesečne obaveze predviđene ovom odlukom. Takođe društvo će povećati iznos pozajmica rudnicima za 75 miliona KM, sadržano je u prijedlozima za Skupštinu dioničara koija je zakazana za 17. oktobar 2023. godine, izvještava Indikator.ba.
Izmjena odluke o pretvorbi avansa odnosit će se na umanjenje ukupnog iznosa pozajmice za iznos vraćene pozajmice do 31.10.2023. godine, zatim na dio načina povrata pozjamice bez PDV-a koji  će zavisna društva - rudnici uglja vratiti u periodu od maksimalno 20 godina plus četiri godine grace perioda, odnosno maksimalno 288 mjesečna perioda, od dana potpisa ugovora o pretvorbi avansa u dugoročne pozajmice.
EP BiH i svako zavisno društvo - rudnik uglja će zaključiti aneks na ugovor o pretvorbi avansa kojim će se utvrditi preostali iznos pozajmice i način povrata. 
Na osnovu plana restrukturiranja ruadnika uglja iz maja 2021. donesena je odluka o pretvori uplaćenih a neopravdanih avansa datim rudnicima uglja u dugoročne pozajmice.  Ukupna odobrena pretvorba bila je u iznosu 195,4 miliona KM bez PDV-a, odnosno 228,3 mil KM sa PDV-om.
Iako je bio plan da ova ključna mjera dovede rudnike u poziciju održivog poslovanja, realizacija plana prestrukturiranja rudnika nije tekla predviđenom dinamikom. 
Probijeni su rokovi za donošenje osnovnih dokumanata, pravilnika o radnom učinku, pravilnika o organizaciji i sistematizaiji radnih mjesta te nije bilo moguće izvršiti preraspodjelu radnika iz neosnovnih djelatnosti  u rudnicima u novo društvo Geolp doo Kakanj i time stvoriti preduslove za njegov rad.
Takođe, u tehnološkim procesima javljali su se problemi koji su za posljedicu imali smanjenu proizvodnju i plasman uglja što se direktno odrazilo na prihode.
Iako su radnici povukli gotovo sva sredstva po osnovu navedene odluke pokazalo se da je kašnjenje  u procesu prestrukturiranja rudnika rezultiralo da u konačnici odobrena sredstva neće biti dovoljna za uspješnu realizaciju plana prestrukturiranja, odnosno dovođenja rudnika u poziciju rentabilnog poslovanja. 

U  junu ove godine EP BiH je donijela izmjene plana resturkturiranja rudnika uglja  kako bi se proces nastavio.

Novom Odlukom predviđeno je takođe da se pozajmice zavisnim društvima podignu na ukupan iznos od 200 miliona KM, a što je uvećanje od 75 miliona KM u odnosu na odluku iz 2021. godine, a koje je gotovo u potpunosti realizirana. 
Iznos od 75 miliona KM  planira se odobiriti rudnicima za 2023.-2024. godini budući da nisu u mogućnosti da obezbijede sredstva za penzionisanje radnika, zbrinjavanje viška radnika, nabavku rezervnih dijelova i opreme i drugo.

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.