KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Uz obećanu podršku plan da Kula proradi u novembru

Direktor Novalić očekuje da bi uz podršku Vlade i poslovne partnere do novembra mogla biti sanirana stradala proizvodna hala

Uz obećanu podršku plan da Kula proradi u novembru

Kako bi ublažila posljedice štete koju je prouzrokovao požar  u pogonima Modne konfekcije Kula Gradačac, Vlada Tuzlanskog kantona obećala je da će u narednim danima sagledati mogućnosti da se pomogne sanacija nastale štete, rekao je u srijedu premijer Irfan Halilagić.
- Nakon što su jučer, odmah po lokalizaciji požara, ministri privrede i unutrašnjih poslova Edin Duraković i Hajrudin Mehanović posjetili Kulu, danas smo ovdje da, prije svega pokažemo našu podršku, prisutnost, zabrinutost, ali i solidarnost sa uposlenicima Kule. Nastojat ćemo da u što skorije vrijeme pripremimo naš odgovor i da pomognemo revitalizaciju i uspostavu nastavka proizvodnje. To su naša moralna obaveza prema ovom preduzeću koje je do sada pokazivalo značajnu društvenu odgovornost, kazao je premijer Halilagić.

Na požarištu je vidljiva značajna šteta, stradala je jedna, od ukupno tri proizvodne hale, a direktor kompanije Mirsad Novalić ističe da se radi o značajnoj i finansijskoj šteti.
- Zahvaljujemo se Tuzlanskom kantonu i premijeru Halilagiću koji su na ponudili svoju pomoć i podršku. Također, određeni broj i privrednika iz Gradačca  se interesirao za načine i vrstu podrške koja nam je potrebna. Uz njih i naše poslovne partnere koji će već sutra posjetiti ovo zgarište kako bi sagledali mogućnosti da nam i oni pomognu, očekujem da bismo do novembra mogli zatvoriti ovaj dio zgrade i zamijeniti srušeni zid, te očistiti preostale pogone, tako da u novembru nastavimo proizvodni proces i vratimo radnike na njihova radna mjesta, kazao je direktor Novalić.

Uz premijera Halilagića, Kulu je posjetio i ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović.
- Prošle i ove godine Vlada je oko 2,5 miliona KM uložila u nabavku specijalizirane opreme za zaštitu i spašavanje. Ovakvi događaji jasno pokazuju zašto moramo biti dobro opremljeni i da  moramo ulagati u tehničko – tehnološku opremljenost i nabavku sredstava zaštite i spašavanja, kazao je ministar Mehanović.

Kompanija Kula zapošljava više od pet stotina radnika koji godišnje proizvedu oko 300.000 komada odjevnih predmeta.

Foto: Vlada FBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.