KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Uzletjela dobit NLB-a, uticaj poplava zanemariv

NLB Grupa je u trećem tromjesečju ostvarila 144,2 mil eura čiste dobiti, što je 18% više nego u drugom kvartalu

Uzletjela dobit NLB-a, uticaj poplava zanemariv

NLB Grupa je u trećem tromjesečju ostvarila 144,2 miliona eura čiste dobiti, što je 18 posto više nego u drugom kvartalu.

Grupacija nastavlja s uspješnim poslovanjem, priopćeno je danas iz NLB-a.
- U neizvjesnom poslovnom okruženju rastućih geopolitičkih napetosti, promjenjivih finansijskih uvjeta i ekoloških rizika, otpornost poslovnog modela organizacije ostaje jedan od ključnih činilaca razlikovanja među tržišnim sudionicima, napisala je NLB nakon objave rezultata.

Grupa je u trećem tromjesečju ostvarila ukupne čiste prihode od 289,2 miliona eura, što je sedam posto više u odnosu na prethodno tromjesečje. U prvih devet mjeseci dosegnula je 800,8 miliona eura čistih prihoda ili 42 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Neto prihod od kamata porastao je u trećem tromjesečju deset posto na 221,5 miliona eura. Rastu je pridonio rast obima kredita uz prevladavajuće više kamatne stope. 

Banka je u trećem tromjesečju donirala četiri miliona eura za 20 općina pogođenih poplavama u Sloveniji, što je zajedno s tečajnim razlikama utjecalo na neto nekamatni prihod tromjesečja. 

U trećem tromjesečju formirano je 3,1 milion eura neto ispravaka vrijednosti i rezervacija za kreditne rizike. Razvoj portfelja pridonio je povećanju neto umanjenja vrijednosti za 7,7 milijuna eura, što dolazi isključivo iz segmenta stanovništva, također vezano uz pripajanje N Banke. Od posljedica poplava u Sloveniji u banci očekuju tek manje pogoršanje kreditne kvalitete klijenata ili primljenih osiguranja, pa njihov utjecaj ocjenjuju zanemarivim.

Stopa ukupnog kapitala grupe na kraju septtembra iznosila je 18,7 posto, a koeficijent CET1 grupe 14,7 posto. Oba su omjera pala za 0,4 postotna boda u odnosu na kraj 2022. zbog nižeg ukupnog kapitala i veće aktive prilagođene riziku, rekli su.

- Povećano povjerenje naših klijenata i ostalih dionika jedno je od postignuća na koje smo najviše ponosni, posebno ovih dana, kada slavimo petu godišnjicu uvrštenja dionica NLB-a na Ljubljansku berzu i globalnih potvrda o vlasništvu na glavnom tržištu Londonske berze, rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Kako je istaknuo, ulagači su od ulaska na berzu ostvarili 93 posto ukupnog povrata, i to 45 posto povrata od rasta cijena dionica i 48 posto povrata od dividendi. - Druga ovogodišnja tranša dividende, čija je isplata planirana u prosincu, dodatno će povećati ukupni povrat za dioničare i premašiti naša očekivanja u trenutku prve javne ponude dionica, dodao je.

Predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe kazao je da su postignuća NLB Grupe dokaz  ispravnosti njezne strateške orijentacije prema regiji Jugoistočne Europe i njezinim tržištima. No, prema njegovim riječima, kompanije grupe nalaze se na pragu strateški važnog razdoblja koje će obilježiti nova poslovna strategija. - Ovo je već u pripremi i bit će predstavljeno dionicima sljedeće godine, rekao je.

Foto: Indikator.ba

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.