KOMPANIJE I TRŽIŠTA

NLB preuzeo Summit Leasing

Summit Leasing je vodeći pružatelj autofinansiranja u Sloveniji, a ima podružnicu i u Hrvatskoj

NLB preuzeo Summit Leasing

Nova Ljubljanska Banka, d.d. Ljubljana (NLB) sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holding družbi, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Summit Leasing je vodeći pružatelj autofinansiranja u Sloveniji. Na dan 30. septembra 2023. Summit Leasing je imao konsolidirana bruto potraživanja od 890 miliona eura, što je uključivalo 635 miliona eura povezanih sa segmentima rabljenih i novih vozila u Sloveniji i, preko svoje podružnice u stopostotnom vlasništvu Mobil Leasing d.o.o., bruto potraživanja od najma oko 120 miliona eura u Hrvatskoj.

Summit Leasing također je vodeći pružatelj potrošačkog finansiranja na prodajnom mjestu u Sloveniji, bilježeći 95 miliona eura bruto potraživanja na dan 30. septembra 2023.
Summit Leasing ima široku mrežu od preko 750 prodavača u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i više od 550 prodajnih mjesta za potrošačke kredite u Sloveniji. Krajem 2022. Summit Leasing je upravljao sa oko 140.000 nepodmirenih ugovora o finansiranju s više od 110.000 klijenata.

Naknada za transakciju predstavlja skromnu premiju na knjigovodstvenu vrijednost Summit Leasinga. Ovisno o razvoju poslovanja do završetka, očekuje se da će akvizicija povećati rizikom ponderiranu imovinu NLB-a za približno 700 miliona eura, udobno unutar taktičkog kapaciteta od 4 milijarde eura za spajanja i preuzimanja.

Očekuje se da će sinergija troškova i finansiranja osigurati povećanje zarade od transakcije od prve pune godine akvizicije, s potpunim ostvarenjem ciljne sinergije troškova unutar razdoblja od približno 18 mjeseci od završetka.

Završetak transakcije podliježe regulatornim i antimonopolskim odobrenjima i planira se za drugu polovicu 2024.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.