KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Slovenski Lek gradi 400 miliona eura vrijednu tvornicu

Službeno je započela prva faza izgradnje novog centra za proizvodnju bioloških lijekova i biosimilara u Lendavi

Slovenski Lek gradi 400 miliona eura vrijednu tvornicu

Lek Pharmaceuticals, dio Sandoza, počeo je graditi 400 miliona eura vrijedan centar za proizvodnju bioloških lijekova u Sloveniji.

Službeno je započela prva faza izgradnje novog centra za proizvodnju bioloških lijekova i biosimilara u Lendavi, sjeveroistočna Slovenija.

Nakon što bude dovršen, centar od 40.000 kvadratnih metara koristit će se za proizvodnju aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) za biosimilare u Sandozovu reumatološkom, onkološkom i imunološkom portfelju. Sandoz je matična tvrtka Lek Pharmaceuticals, najstarije farmaceutske tvrtke u Sloveniji.

- Naš novi proizvodni centar za bioslične lijekove u Lendavi dodatno će osnažiti naše proizvodne sposobnosti i podržati našu ambiciju da potaknemo budući rast našeg globalnog portfelja biosličnih lijekova, komentirao je Richard Saynor, izvršni direktor Sandoza.

Sandoz također ima za cilj da lokacija postane "najefikasnija europska proizvodnja aktivnih farmaceutskih sastojaka za biološke lijekove, stoji u priopćenju.

Prvi od tri postrojenja koja će se graditi na tom mjestu proizvodit će energiju za postojeće operacije i zadovoljit će potrebe budućeg centra za proizvodnju aktivnih aktivnih tvari. Novi centar za proizvodnju biosimilara također će uključivati pogone za proizvodnju i skladištenje.

Očekuje se da će centar, koji će otvoriti do 330 novih radnih mjesta u regiji, biti operativan do kraja 2026. godine.

Osvrćući se na širi značaj investicije, slovenski premijer dr. Robert Golob izjavio je: - U području biofarmaceutike već smo u Sloveniji uspjeli postati "mala Švicarska". Ulaganjem u nauku i razvoj omogućujemo da se slične ‘male Švicarske’ dogode i na drugim područjima.”

Na postojećoj lokaciji u Lendavi trenutno se nalaze dva pogona: Antiinfektivi Lendava, koja proizvodi djelatnu tvar Sandozovog najprodavanijeg antibiotika širokog spektra djelovanja i Solids Lendava, najveća tvornica čvrste farmaceutske ambalaže u Sandozu. Ukupno je zaposlenoa 775 ljudi s punim radnim vremenom, naveo je Sandoz.

Foto: Lek

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.